Zahtjev za povećanjem minimalne plaće

Sindikat tekstila obuće kože gume Hrvatske uputio je ministru rada i mirovinskog sustava, mr.sc MARKU PAVIĆU pismo u kojem izražava svoju podršku zahtjevima sindikalnih središnjica vezano na povećanje minimalne plaće, te što hitnije donošenje programa potpora sektorima tekstila, obuće i kože. Neprihvatljiva je trenutna situacija koja se većinom svodi na puko preživljavanje kako radnika, tako i poslodavaca.

 

Sindikat tekstila obuće kože gume Hrvatske uputio je ministru rada i mirovinskog sustava, mr.sc MARKU PAVIĆU pismo u kojem izražava svoju podršku zahtjevima sindikalnih središnjica vezano na povećanje minimalne plaće, te što hitnije donošenje programa potpora sektorima tekstila, obuće i kože.
Neprihvatljiva je trenutna situacija koja se većinom svodi na puko preživljavanje kako radnika, tako i poslodavaca.
Stav Sindikata tekstila, obuće, kože i gume je vrlo jasan: potrebno je ići u smjeru povećanja minimalne plaće s ciljem da u što kraćem roku iznos minimalne plaće dosegne najmanje 50% prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
Nadalje, Sindikat TOKG Hrvatske podržava inicijativu sindikalnih središnjica (NHS-a i SSSH-a) da se ide u izmjene Zakona o minimalnoj plaći u kojem bi se točno utvrdila definicija minimalne plaće, odnosno gdje bi se jasno i nedvojbeno utvrdilo što sve ulazi u minimalno plaću.
Ujedno Sindikat podržava inicijativu poslodavaca vezano na donošenje mjera potpore sektorima tekstila, obuće i kože koje bi išle u smjeru rasterećenja sektora i pomoći poslodavcima, a samim time i veću mogućnost povećanja materijalnih prava radnika.

Potrebno je što hitnije donijeti program mjera potpore koje će pomoći i poslodavcima i radnicima, ali s napomenom da Sindikat neće prihvatiti i podržati, te će biti aktivni protivnik svih inicijativa koje bi išle u smjeru ugrožavanja ili smanjenja stečenih materijalnih prava radnika.

U nastavku pismo poslano ministru mr.sc Marku Paviću:

Zagreb, 07. studeni 2017.godine.

MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA
mr.sc MARKO PAVIĆ, ministar

Predmet: Povećanje minimalne plaće.

Poštovani ministre,

radnici u sektorima tekstila, obuće i kože u Hrvatskoj već se dugi niz godina nalaze u vrlo teškoj i nezavidnoj situaciji. Domaće tekstilne i obućarske tvrtke u proteklih 20 godina u neravnopravnoj tržišnoj borbi s jeftinom uvoznom robom upitne kvalitete i nebrige države za jedne od većih izvoznih grana, nisu mogle puno ulagati u razvoj i modernizaciju. To je rezultiralo padom konkurentnosti na međunarodnom tržištu, te dovođenja puno domaćih poduzeća na puko preživljavanje. Dugi niz godina, nažalost a i danas, konkurentnost naših tekstilnih i obućarskih poduzeća bazirala se jedino na vrlo niskoj cijeni rada, što je za radnike u daljnjem periodu neprihvatljivo.
Stoga, nastavno na sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji je održan 03.studenog 2017. godine na temu minimalne plaće, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske u potpunosti podržava sindikalnu inicijativu i prijedlog povećanja minimalne plaće s ciljem da se ide u smjeru povećanja u kojem će u što kraćem roku iznos minimalne plaće dosegnut najmanje 50% prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
Ujedno podržavamo inicijativu koju su prihvatili svi socijalni partneri da se ide u pregovore vezane za izmjenu zakona o minimalnoj plaći u kojem bi se točno definirala minimalna plaća, odnosno gdje bi se jasno i nedvojbeno isključili dodaci iz minimalno utvrđenog bruto iznosa.
Nadalje, kao granski reprezentativni sindikat u sektorima tekstila, obuće i kože koji vrlo dobro poznaje probleme poslodavaca, u potpunosti podržavamo prijedlog poslodavaca, te i Vašu inicijativu donošenja programa potpora koje bi išle u smjeru rasterećenja sektora, a samim time i veću mogućnost povećanja materijalnih prava radnika.
Neprihvatljiva nam je trenutna situacija koja se u većini slučaja svodi na puko preživljavanje, kako radnika, tako i poslodavaca.
Stoga je stav Sindikata tekstila, obuće, kože gume Hrvatske u tom pogledu vrlo jasan, potrebito je što hitnije donijeti program mjera potpore koji će pomoći i radnicima i poslodavcima, ali s napomenom da nećemo podržati i bit ćemo aktivni protivnici svih inicijativa koje će ići u smjeru ugrožavanja ili smanjenja stečenih materijalnih prava radnika.

Poštovani ministre, nadamo se da ste svjesni u kakvoj se teško situaciji nalaze radnici i poslodavci u sektorima tekstila i obuće, te da će te pronaći i predložiti adekvatne prijedloge koji će poboljšati stanje kako cijelog sektora a time i svih radnica i radnika.

Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.

S poštovanjem,

Predsjednik Sindikata TOKG Hrvatske
Nenad Leček

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *