Prenosimo: Ogromna većina sindikata traži EU zakon o pravednim minimalnim plaćama

ETUC / NHS – Ogromna većina europskih sindikata koji predstavljaju 45 milijuna radnika glasovala je za donošenje novog zakona EU-a i pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje.
Nakon široke i otvorene rasprave, članovi Europske konfederacije sindikata (ETUC) s 85% glasova ZA poduprli su zahtjev za europsku direktivu.
U glasovanju je sudjelovalo 87 nacionalnih sindikalnih središnjica iz cijele Europe, plus 10 europskih sektorskih sindikata.

Sada je na  predsjednici Komisije, Ursuli von der Leyen, ispunjenje obećanja  da će u roku od 100 dana predstaviti prijedlog za “osiguranje da svaki radnik u Uniji ima pravednu minimalnu plaću”.

ETUC će iskoristiti mandat da pozove Komisiju da predstavi Direktivu koja osigurava:

  • Države članice ne mogu utvrditi zakonske minimalne plaće ispod praga dostojanstva *
  • Kraj nepravednim praksama kao što su odbitci poslodavca od zakonske minimalne plaće
  • Pravo na kolektivno pregovaranje zajamčeno je, promiče se i štiti u svakoj državi članici

Sindikalna potpora djelovanju EU-a također je uvjetovana jamstvom da države članice koje trenutno određuju plaće samo kroz kolektivno pregovaranje nikada neće biti obvezne uvesti zakonski sustav određivanja minimalne plaće.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch rekla je:

„Minimalne plaće ostavljaju radnike u riziku od siromaštva u 17 država članica – to ruši cijeli koncept minimalne plaće”

„Europska komisija ima ogromnu potporu europskih sindikata za donošenje Direktive kojom bi se završio ovaj skandal. Očekujemo predanost takvoj Direktivi u obraćanju predsjednice von der Leyen o stanju u Uniji sredinom rujna.

„Bilo koja direktiva također mora pomoći radnicima u postizanju istinski pravednih plaća osiguravajući da poslodavci i države članice priznaju njihovo pravo na kolektivno pregovaranje, a posebno sprječavanje prakse napada na i uništavanja sindikata.

“Više nego ikad potrebno je  povećanje plaća kako bi se spasili milijuni radnih mjesta koja ovise o jačanju ekonomske potražnje nakon zatvaranja gospodarstva.”

Bilješke:

* 60% medijana i 50% prosječne plaće (temeljeno na nacionalnim bruto plaćama za puno radno vrijeme)

Odgovor ETUC-a na savjetovanje Komisije o pravednim minimalnim plaćama:

https://www.etuc.org/en/document/reply-etuc-2nd-phase-consultation-social-partners-fair-minimum-wages  

Zakonske minimalne plaće ostavljaju radnike u riziku od siromaštva u najmanje 17 država članica EU – https://www.etuc.org/en/pressrelease/statutory-minimum-wages-leave-workers-risk-poverty-least-17-eu-member-states 

IZVOR: NHS.HR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *