OKRUGLI STOL: Potreba za obrazovanjem u sektoru tekstil/odjeća/koža/obuća u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet u suradnji sa Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom organizirao je 13. lipnja 2018. godine Okrugli stol na temu potrebe za obrazovanjem u sektorima tekstila, obuće, kože, i odjeće u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

 

U Palači Herzer, uz aktivno učestvovanje većeg broja gospodarstvenika (direktora ili predstavnika tekstilne, odjevne, kožarsko-galanterijske i obućarske industrije), ministrice resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, akademskog sektora, predstavnika lokalne vlasti, Udruženja kožarsko–prerađivačke industrije HGK, Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca (HIST-a) i predstavnika Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske održana je interaktivna Panel diskusija na temu značaja obrazovanja i konkurentnosti u sektorima proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće.

” Današnji brzi razvoj tehnologije direktno utječe na povećanje zahtjeva za razinom znanja, kompetencija i kvalifikacija koje se očekuju od stručnjaka u pojedinim sektorima – te tako i u sektoru tekstil/odjeća/koža/obuća. Obrazovanje u ovom zahtjevnom STEM (engl. Science, Technology, Engineering, Mathematics) području mora istovremeno pružiti temeljna inženjerska znanja i znanja iz struke, te digitalnim i generičkim kompetencijama.
Podaci Europske unije navode potrebu za 1.000.000 radnih mjesta upravo u sektoru tekstil/odjeća/koža/obuća iz razloga povratka proizvođačke djelatnosti u Europu.
Gotovo u svim proizvođačkim sektorima je detektiran nedostatak stručno osposobljenih radnika i rukovodioca inženjera, što bi morao biti poticajan razlog da obrazovanje, gospodarstvo, državna i lokalna vlast, ali i svi ostali zainteresirani – utvrde smjernice djelovanja. Iako gospodarski sektor nominalno izražava zainteresiranost za zapošljavanje novih kadrova ili dodatnom edukacijom postojećih kadrova – statistički podaci ne ukazuju na značajan pomak. Srednjoškolsko strukovno obrazovanje se suočava sa kontinuiranim smanjenjem interesa za zanimanja koja su najčešće nedovoljno plaćena, a čitav sektor je nazvan „problematičnim“. Direktnu posljedicu smanjenja broja učenika u srednjoškolskim strukovnim školama, osjeća i slijedeća obrazovna razina – visokoškolsko strukovno obrazovanje.

TTF je u akad. god. 2017./2018. pokrenuo i dodatni izvanredni studij obućarske tehnologije kako bi udovoljio zahtjevima tržišta iskazanim od rukovodećih kadrova vodećih tvrtki iz regije, a u sklopu novog projekta izrađuje i fleksibilnije programe cjeloživotnog obrazovanja.
Jedino u sinergiji akademskog i gospodarskog sektora sa lokalnom zajednicom, posebnim mjerama i poticajima (definiranjem deficitarnih zanimanja, dodjelama stipendija) mogu se i moraju potaknuti mladi ljudi na obrazovanje u ovom području.
U Hrvatskoj moramo stvoriti pozitivnu klimu koja cijeni znanje, iskustvo i stručnost – što možemo postići samo provođenjem zajedničkih aktivnosti!” — istaknula je u svom izlaganju Dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, prof.dr.sc. Sandra Bischof

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *