Održan 2. kongres Industriall Europe.

U Madridu je od 07. do 09. lipnja 2016. godine održan 2. kongres IndustiAll Europe na kojem je sudjelovalo više od 750 nacionalnih sindikalnih delegata iz 38 zemalja Europe. Ispred Sindikata TOKG Hrvatske u svojstvo delegata sudjelovao je predsjednik Sindikata, Nenad Leček.
Kongres je usvojio akcijski plan djelovanja i aktivnosti pod nazivom: ”Investicije, kvalitetan posao i solidarnost” s četiri osnovna cilja:
  - stvaranje kvalitetnih, sigurnih i dobro plaćenih radnih mjesta u europskoj industriji, odnosno osiguravanje budućnosti za prerađivačku industriju i stvaranje održivih industrijskih radnih mjesta u Europi
– promoviranje sustava kolektivnog pregovaranja koji će pokriti široka područja, kako bi se postigli dobri uvjeti rada u cijeloj Europi, te jačanje solidarnosti, socijalne politike i kolektivnog pregovaranja za kvalitetna radna mjesta;
– razvoj učinkovite i snažne druge strane, odnosno protusile multinacionalnim kompanijama;
– jačanje sindikata u Europi i na nacionalnoj razini preko ciljanog novog organiziranja kako bi se dobila nova snaga i identitet sindikata;
Za ostvarenje postavljenih ciljeva izabrano je novo vodstvo IndustriAll Europe koje bi u narednom mandatnom četverogodišnjem mandatu trebalo biti glavni pokretač svih aktivnosti u tom smjeru.
Za predsjednika IndustriAll Europe izabran je Michael Vassiliadis koji dolazi iz Njemačke, za generalnog tajnika izabran je Luc Triangle iz Belgije, dok su za zamjenike generalnog tajnika izabrani: Luis Angel Colunga iz Španjolske, Benoit Gerits iz Belgije, te Sylvain Lefebvre iz Francuske.
Ono što bi trebalo možda posebno naglasiti, kako se većina rasprava i izlaganja delegata na kongresu odnosilo na probleme metalne industrije, odnosno čeličana koje u ovom trenutku imaju veliku konkurenciju iz Kine koja ulazi u Europu sa dampinškim cijenama i time ruši i uništava metalsku industriju Europe i zatvara čeličane.
Nažalost, ista slika s početka ovog stoljeća kada je s takvim scenarijem Kina uništavala tekstilnu, odjevnu i obućarsku industriju Europe.
Kongres industriAll-a dao je potporu Jošku Franiću glavnom sindikalnom povjereniku u Brodosplitu i regionalnom povjereniku vezano za njihove sindikalne aktivnosti.
Naime, predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević informirao je sudionike 2. Kongresa o događajima u svezi iseljenja SMH-IS iz sindikalnog prostora, a u kojim prostorima je Joško Franić obavljao sindikalne aktivnosti za članove Brodosplita.
Pri samom kraju kongresa održan je Okrugli stol s novoizabranim vodstvom i članovima Kongresa na temu: ”Što očekivati od IndustraAll Europe u slijedećih četiri godine, te utjecaj digitalizacije na zatvaranje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta”.

Više na: http://www.industriall-europe.eu/news/list3.asp?stid=445

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *