NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U BOROVO d.d. Vukovar

Nakon šest mjeseci intenzivnih pregovora, odnosno održanih devet kruga pregovora, socijalni partneri u trgovačkom društvu sklopili su novi Kolektivni ugovor koji će biti u primjeni narednih tri godine.

Ispred Uprave društva Kolektivni ugovor potpisale su Vanda Tomić-Đaković, članica Uprave i Gordana Odor, predsjednica Uprave, dok su u ime sindikata to učinile Kristina Mihaljević i Jelena Rašić ispred Sindikata kožne i gumene obuće Borovo, te Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

„Nakon pune četiri godine od isteka zadnjeg kolektivnog ugovora, a dolaskom nove Uprave Društva krajem 2017. godine započeli smo sa pripremama i izradom prijedloga teksta novog kolektivnog ugovora. Sporazum o kolektivnom pregovaranju potpisali smo u drugoj polovici srpnja 2018. godine, te od tada intenzivnim, a ponekad i napetim, pregovorima postigli smo dogovor oko konačnog teksta kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor sklopljen je na određeno vrijeme, na rok od tri godine, a njegova primjena započinje od 01. veljače 2019. godine.

Radna mjesta radnika u proizvodnji, tarifnim dijelom Kolektivnog ugovora, razvrstana su u pet grupa složenosti, te je istim utvrđene najniža osnovna plaća, za prvu grupu složenosti, u visini od 3.760,00 kuna do 4.200,00 kuna za petu grupu složenosti poslova.

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora rad na stalnom unapređenju uvjeta rada, kao i materijalnog položaja radnika nije završen. Naime, potpisanim kolektivnim ugovorom ugovorne strane obvezale su se da će u roku od tri mjeseca, od dana sklapanje kolektivnog ugovora, pristupiti i okončati pregovore vezane uz stimulativni dio, odnosno načina povećanja plaće zavisne od ostvarenih rezultata rada, a čega do sada nije bilo u praksi u, često puta mijenjanim, Pravilnicima o radu.“ – istaknule su glavne sindikalne povjerenice Sindikata tekstila, obuće, kože, gume BOROVO, Kristina Mihaljević i Jelena Rašić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *