Potpore za očuvanje radnih mjesta

Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavljene su nove Potpore za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena. 

Važno je napomenuti da svaki poslodavac kojeg obvezuje kolektivni ugovor zahtjevu mora priložiti Sporazum o korištenju potpore sklopljen sa sindikatom – potpisnikom kolektivnog ugovora, dok poslodavac kojeg ne obvezuje kolektivni ugovor takav sporazum sklapa sa radničkim vijećem (ako je utemeljeno kod poslodavac) ili sindikatom (ako djeluje kod poslodavca).

Sve detaljne informacije vezane uz ovu potporu, ciljeve mjere, kriterije, obveze poslodavca, obveze zavoda, kao i potrebnu dokumentaciju koja se prilaže zahtjevu možete pronaći na niže navedenom linku.

https://mjera-orm.hzz.hr/skracivanje-radnog-vremena/

2 thoughts on “Potpore za očuvanje radnih mjesta”

 1. Postovani zanima me da li svaki djelatnik mora potvrditi ili potpisati nesto kao dokaz da je taj mjesec radio sukladno s ovim dogovorom o smanjenju radnih dana tj tjedna ili ne tj kako ce se znati da poslodavac ne koristi mjeru a djelatnici i dalje rade pune satnice

  1. Poštovana,
   svaki radnik mora biti obaviješten da poslodavac za njega koristi potporu vezanu uz skraćenje radnog tjedna. Na kraju mjeseca poslodavac je dužan Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dostaviti evidenciju radnog vremena za svakog radnika pojedinačno, za kojeg je korištena potpora, a koju supotpisuju poslodavac i radnik. Radnici će znati da li poslodavac koristi mjeru jer mora potpisati sporazum sa Sindikatom ili Radničkim vijećem o korištenju potpore, te potpisuje izjavu da su navodi u zahtjevu točni pod kaznenom i materijalnom odgovornošću.
   Na kraju svakog radnog tjedna poslodavac je dužan Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dostaviti popis radnika za koje će koristiti mjeru u narednom tjednu. Istom ne mogu biti obuhvaćeni radnici koji su na bolovanju, godišnjem odmoru ili su iz nekog drugog razloga opravdano odsutni sa rada.
   S poštovanjem!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *