ODRŽANA ZAVRŠNA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Proteklog tjedna, 28. i 29. ožujka 2023. godine, u Bukureštu je održana završna međunarodna konferencija na temu „Osiguravanje održive budućnosti u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u jugoistočnoj Europi“, u organizaciji IndustriALL Europa.

Konferenciji su uz predstavnike IndustriALL prisustvovali i predstavnici Euratexa – Europske konfederacije industrije odjeće i tekstila, Cotance – Europsko udruženje kožara i proizvođača odjeće, CEC – Europska konfederacija obuće, sindikalnih predstavnika iz trinaest zemalja, predstavnika udruga poslodavaca iz zemalja učesnica, te predstavnika gospodarskih komora.

Prvog dana rada učesnici konferencije raspravljali su, pod vodstvom glavnog direktora EURATEx-a, o novim strategijama Europske unije za održivi tekstil, odnosno koje su mogućnosti i izazovi za industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u jugoistočnoj Europi sa naglaskom kako osigurati uspješnu i pravednu tranziciju za tvrtke i radnike. Glavna tajnica CEC-a vodila je panel diskusiju vezanu uz privlačenje i osiguravanje dovoljne kvalificirane radne snage – uloga obrazovanja i osposobljavanja, odnosno vodila se rasprava kako razviti suradnju između obrazovnih institucija, predstavnika vlasti, socijalnih partnera i tvrtki. Krajem prvog radnog dana konferencije, pod predsjedanjem glavnog tajnika IndustriALL Europe, na dnevnom redu našla se tema koja je obuhvatila doprinos socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja socijalnom miru, produktivnosti i dostojanstvenom radu, te je provedena rasprava vezana uz potrebne mjere za jačanje socijalnih partnera i njihovoj podršci u pronalaženju rješenja koja su prihvatljiva za sve strane.

Narednog dana, pod vodstvom glavnog tajnika Cotance, učesnici konferencije započeli su sa razgovorom o osiguravanju održivih lanaca opskrbe, uloge domaćih i stranih robnih marki, klastera za potporu MSP-ovima i vladinih politika, te su dati konkretni prijedlozi kako brendovi mogu podržati svoje lance opskrbe u savladavanju izazova socijalne, ekološke i ekonomske održivosti.

U završnom dijelu konferencije: Ususret uspješnim i održivim industrijama tekstila, odjeće, kože i obuće u jugoistočnoj Europi, učesnici iste sumirali su zaključke predložene po pojedinim temama, dogovorili daljnje korake u suradnji, te usvojili „Bukureštansku deklaraciju“ kojom će se nacionalni socijalni partneri obratiti svojim vladama i Europskoj uniji sa prijedlozima o tome kako surađivati da bi se osigurala održiva i otporna budućnost za ove industrije. Europski socijalni partneri nastaviti će podržavati te važne i pozitivne procese.

Na kraju, važno je istaknuti da je čitav ovaj projekt financijski poduprla Europska komisija, Glavna uprava za zapošljavanje.

  • Tekst deklaracije pročitajte ovdje

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *