Okupljanjem ispred ʺOrljavineʺ trgovine otpuštene radnice poručile: ʺIsplatite nam naše otpremnineʺ

Ispred “Orljavine” trgovine u Požegi danas su se okupile radnice „Orljave” te predstavnici Novog sindikata i Sindikata tekstila, obuće, kože, gume potražujući ponovna svoja prava.

Na tiskovnoj konferenciji izvijestili s o trenutnoj situaciji u Orljavi, Olympovoj reakciji na upite sindikata o nastavku proizvodnje i akcijama podrške radnicama Orljave, koje njihovi njemački partneri iz Clean Clothes mreže proveli jučer ispred Olympovih dućana u nekoliko gradova u Njemačkoj.

Predstavnik sindikata, Tomislav Kiš, objasnio je radničke zahtjeve – Stečaj je u tijeku, stečajno vijeće radi, i stečajno vijeće je ovim ženama priznalo osam neisplaćenih plaća za otpremnine. Ono što je izvjesno jest da će tri plaće dobiti od državne agencije. Mi kao sindikat u dogovoru s njima kažemo da nam to nije dosta i nije ono što mi želimo. Tražimo da dobiju svih osam plaća otpremnine. Tu kao potencijalne platioce vidimo dvije mete, Vladu RH i Olymp. Što se tiče Vlade RH, Orljava je državna tvrtka i oni su odgovorni od prvog dana. Također, Orljava je tvrtka koja je u razdvajanju s institucijom koja se zove Kaznionica u Požegi izašla dosta oštećena.

Vlada RH, zajedno s ministrom Horvatom ovim ženama nije pružila nikakvu brigu. Pričaju o nekakvom strateškom partneru, a od toga nema ništa. Možda će netko i uzeti prostor, no nitko ne pokazuje interes za žene, i to je ono što nas ljuti. I ministar Horvat, i predsjednik Vlade su obećavali da će Orljava nastaviti s radom, sada je prošlo toliko mjeseci i ništa se ne događa, stoga, ne možemo očekivati ništa ni u doglednoj budućnosti.- pojašnjava Kiš.

Predstavnici Novog sindikata istaknuli su kako su priče o strateškom partneru prazne priče jer su obišli pogon i uvidjeli da strateškog partnera ne samo da nema u Požegi, nego ga nema uopće. Nakon lipanjskog nevremena koje je zahvatilo Požeštinu ove godine i pogon tvornice je pretrpio poprilična oštećenja te šest mjeseci nakon nevremena  i dalje, zjapi prazan i nesaniran. Iako je osiguranje isplatilo štetu, banka je sjela na taj novac te su stvari opet na početku.

-Druga meta nam je Olymp koji je pedeset godina surađivao s Orljavom, gdje su generacije Požežanki šivale za Olymp, sam Olymp se na neki način obogatio ovdje u Požegi, a dao je cijene da ove žene nisu mogle preživjeti. Kad govorimo o otpremninama po nekim našim grubom proračunima, radi se o svoti malo većoj od 3,5 milijuna kuna što za državu i Olypm ne bi trebao biti problem. Mi smo taj dio već osigurali, kroz mrežu kojoj pripada Novi sindikat, započeli smo akciji, i sada je vrijeme da je najavimo kampanju pritiska na Vladu RH i Olymp, i tu nam pomažu kolege iz mreže. Jučer su održani prosvjedi ispred Olympovih dućana u Hannoveru, Dortmundu i Bielfeldu, a danas se te akcije održavaju u Berlinu i Dresdenu.- zaključuje Kiš.

Predstavnik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatska, Savo Šmitran smatra kako Vlada RH nije dovoljno učinila  po pitanju kontrole rade predsjednika uprave Luke Balenovića koji je svojim nemarnim poslovanjem i sklapanjem štetnih ugovora s Olympom doveo Orljavu do stečaja.- Pozivam nadležne institucije  da prekontroliraju poslovanje Orljave u zadnjih 5-10 godina i urade ono što bi trebale uraditi- naglasio je Šmitran.

Svoju podršku i ovog puta dala je i saborska zastupnica Martina Vlašić-Iljkić- Kao saborska zastupnica uputila sam više puta  zastupničko pitanje ministru Horvatu upravo na tragu onog što je danas rečeno. Treba pročešljati sve što se događalo unazad 5 do 10 godina i vidjeti što se događalo i koja su to izvješća revizije koja su podnesena Nadzornom odboru i što je zapravo u tim izvješćima stajalo. Kako je moguće da su žene toliko radile, toliku proizvodnju podnijele, a da je toliki manjak, više od 30 milijuna kuna. To je apsolutno neprihvatljivo i ponižavajuće, pogotovo za upravitelja koji je tamo bio 20 godina.

Država je to blagonaklono gledala i dopustila takvo gospodarenje firmom koja je na kraju završila u stečaju.  Umjesto da na ovogodišnjem adventu i sajmu u pješačkoj zoni danas šetaju sa svojom obitelji i prijateljima,  moraju se danas, okupljati ovdje, ispred dućana te svjedočiti da su ostale bez posla ne svojom krivnjom. Iza njih je marljivi i mukotrpan rad i sigurno nije Božić kakav su očekivale, a nitko ih i ne pita kako im je i od čega žive. Za Požeško-slavonsku županiju 172 nezaposlene žene je previše, i to su obitelji čije su egzistencije neizvjesne i koje i dalje očekuju poteze Vlade, koja bi im trebala osigurati ono što žele, a to je pravo na rad- pojašnjava Vlašić-Iljkić.

 

Izvor: 034portal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *