ODRŽANA RADIONICA „Osiguravanje održive budućnosti u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u jugoistočnoj Europi“

U organizaciji IndustriOLL održana je u Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2022. godine radionica pod nazivom „Osiguravanje održive budućnosti u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u jugoistočnoj Europi“.
Radionici su uz predstavnike Europske konfederacije sindikata – IndustriOLL i sindikalnih povjerenika Sindikata TOKG Hrvatske sudjelovali i predstavnici Euratexa (europska udruga poslodavaca ), Cotance (udruženje kožara Europe), Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Drugog dana radionici su se priključili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, te Agencije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje.
U početnom dijelu radionice govorilo se o industrijskom okruženju TOKG djelatnosti u Hrvatskoj, te je izrađeno mapiranje strukture industrije, zaposlenosti, prisutnosti stranih robnih marki, stanja socijalnog dijaloga i kolektivnih ugovora.

Nastavak radionice održan je u dva dijela, prvi za poslodavce, drugi za predstavnike sindikata. Poslodavci su u svome dijelu radili na osiguranju održive budućnosti industrije s koherentnom industrijskom strategijom, vladinom potporom, razvoju industrije i organizacije poslodavaca, učinkovitim lobističkim kapacitetom, te razvoju socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja na sektorskoj razini, razini trgovačkih društava u korist radnika i trgovačkog društva. Sindikati su u svome dijelu radili na metodama organiziranja u korist postizanja boljeg socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, razvijanju snažnih sindikata s aktivnim članstvom i funkcionalnim organizacijskim strukturama u korist jake TOKG industrije, te se raspravljalo o Globalnim okvirnim sporazumima s glavnim robnim markama, njihov utjecaj na dostojnu plaću, sindikalnom organiziranju i zaštiti prava radnika.

Drugog dana radionice, predstavnici Vlade, instituta za obuku i obrazovanje prezentirali su svoje viđenje i uloge u poticanju, razvoju i održivost TOKG industrije u Hrvatskoj, te je u tom dijelu izvršena prezentacija industrijske strategije, socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja susjedne nam države Austrije. U završnom dijelu radionice rasprava se vodila oko strategije Europske unije za tekstil, te Pakta o vještinama unutar TOKG sektora, te su u tom cilju usvojeni zaključci i slijedeći koraci socijalnih partnera u donošenju zajedničkog akcijskog plana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *