UZOR d.d. i TEKSTIL UZOR d.o.o. Split: Jesu li uz Brunu Orešara prevareni i HFP i MINGORP

U jučerašnjem obraćanju medijima predsjednik Nadzornog odbora u društvu Modna kuća Uzor d.d. iz Splita Bruno Orešar ustvrdio je kako su mu dostavljali neistinite izvještaje o poslovanju, pa nije znao za svu težinu stanja u kojem su vladajuće i ovisno trgovačko društvo.
U Uzoru d.d. najveći udio u temeljnom kapitalu ima Jadrankamen d.d. iz Pučišća, čiji udio iznosi 93,16 posto. Drugi dioničar po visini uloga je Hrvatski fond za privatizaciju s udjelom od 5,91 posto. Ako su uprave varale Brunu Orešara, kao predsjednika Nadzornog odbora, varale su i Hrvatski fond za privatizaciju, kao drugog najvećeg dioničara.
Jučer nije odgovoreno, a možda nije ni upitano, kako je moguće da u godinama u kojima FINA javno objavljuje izvještaje o poslovanju svih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj (http://rgfi.fina.hr/JavnaObjava-web/jsp/prijavaKorisnika.jsp) netko može ne znati za poslovne rezultate koji su predmet te javne objave. Pa upravo iz ovog izvora je naš Sindikat pribavio izvještaje koje je još prošle godine odnio u Modnu kuću Uzor i u Tekstil Uzor i upozorio radnike da je iz tih izvještaja vidljivo toliko loše poslovanje ovih društava, da u slučaju stečaja uopće neće biti stečajne mase za vjerovnike u isplatnom redu u kojem su prema Stečajnom zakonu razvrstane i tražbine radnika kao stečajnih vjerovnika.
Ostaje, za sada, bez odgovora i drugo pitanje, a to je što će s tim u vezi poduzeti Hrvatski fond za privatizaciju, jer je on državna institucija, koja je neminovno prevarena neistinitim poslovnim izvještajima, ako su takvi izvještaji bili dostavljani predsjedniku Nadzornog odbora.
Za sada ostaje bez odgovora i treće pitanje, a to je nije li na listi prevarenih i MINGORP, koji je odobrio Tekstil Uzoru 2008. značajnu državnu potporu za unapređivanje konkurentnosti, što nije smio biti slučaj ako je u pitanju poduzeće u teškoćama. Jesu li i za potrebe tog natječaja teškoće bile prikrivene u poslovnim izvještajima ovog društva, koji su nužno bili sastavni dio natječajne dokumentacije?