Tvrtka Borovo proslavila svoj 91. rođendan

Tvrtka-Borovo-rodendan-91-rodendan

Vukovarska tvrtka Borovo, koja je najpoznatiji proizvođač cipela u Hrvatskoj, danas obilježava svoj 91. rođendan. Borovo je osnovano 1931. godine te je tijekom proteklih godina izgradilo svoj identitet, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji stvaranjem brenda urbane, sportske i certificirane sigurnosne i radne obuće. Borovo cipele postale su dio života mnogih naraštaja i sinonim su za kvalitetu.

Tvrtka-Borovo rođendan

U njihovoj proizvodnji koriste se samo materijali prirodnog porijekla kao što su koža, platno od 100% pamuka I prirodna guma od kaučuka koja se također proizvodi u tvornici u Borovu. Sljedeći ideju jedinstvene kvalitetne obuće, dizajneri Borova stvaraju jednostavnu, ali i brendiranu i udobnu obuću izrađenu s posebnom pažnjom i ljubavlju, obuću koja prolazi kroz najmanje 20 brižnih ruku.

“Borovo danas slavi 91 rođendan, čime se ne može pohvaliti puno tvrtki. Kroz svoj životni vijek Borovo je imalo uspona i padova ali je tradicija proizvodnje obuće zadržana. Snagu Borova čine ljudi, zaposlenici firme koji svojim marljivim i predanim radom doprinose opstanku najveće obućarske tvrtke u Hrvatskoj. Kupci prepoznaju kvalitetu i udobnost borovske obuće te su lojalni i vjerni kupci borovskog branda. Borovo ima svoje mjesto na tržištu Hrvatske i vjeruje da će daljnjim ulaganjem u ljude i proizvodnju uspjeti povećati svoju konkurentnost na tržištu. Svim sadašnjim i bivšim radnicima Borova želim čestitati 91. Rođendan naše tvrtke”, rekla je predsjednica Uprave Borovo d.d. Gordana Odor.

Inače, tvrtku Borovo je 7. lipnja 1931. godine osnovao češki industrijalac Tomaš Bata.  Dvije godine kasnije, 1933. godine, Borovo započinje s proizvodnjom gumeno – tehničke robe. Usporedo s rastom poduzeća mijenja se i napreduje cijeli vukovarski kraj, niču moderna tvornička zdanja i naselja, zapošljavaju se tisuće ljudi, rađaju se nova zanimanja.

Po završetku Drugog svjetskog rata tvornica je nacionalizirana i osnovan je Kombinat gume i obuće Borovo. Pod tim imenom I kroz različite organizacijske oblike Borovo je nastavilo poslovati sve do 1991. godine. U razdoblju od 1947. godine do kraja 80-ih Borovo je izraslo u najveće i ekonomski najmoćnije poduzeće u proizvodnji i prodaji obuće i gume u ovom dijelu Europe. Iz impozantne povijesti Borova dovoljno je navesti podatak o proizvodnji više od 20 milijuna pari obuće godišnje, tisuća tona auto-guma i gumeno-tehničke robe, o više od 22 tisuće zaposlenih u tvornicama na današnjoj lokaciji i više od 600 maloprodajnih objekata. To vrijeme obilježio je I značajan izvoz borovskih proizvoda u europske i druge zemlje. 1968. godine proizvedena je namjenska obuća Borosana. Razvio ju je tim stručnjaka na čelu s ortopedom dr. Brankom Strinovićem, a ona je i dalje zaštitni znak Borova. Potom je 1976. godine na tržište lansirana tenisica pod nazivom Startas koja je u početku bila namijenjena za igranje stolnog tenisa, no izrasta u najveći brend tvrtke sve do današnjih dana. Zbog ratnih događanja 1991. godine Borovo prestaje s poslovnim aktivnostima, a njegovi su brojni objekti razoreni. Od 1992. godine do 1997. godine Uprava Borova djeluje iz Zagreba, a proizvodnja se odvija u Donjem Miholjcu. Kada 1998. godine Borovo ulazi u posjed svoje imovine u Vukovaru, organizira se kao poslovna grupa i počinje s proizvodnjom obuće i gumeno – tehničke robe na matičnoj lokaciji.

Izvor: Press032

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *