ŠTRAJK U MTČ TVORNICI DJEČJE TRIKOTAŽE d.d. U PRELOGU – Hoće li biti dodatnog posla za Državno odvjetništvo

Nakon što su u Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu elegantno odbacili nekoliko kaznenih prijava našeg Sindikata protiv gosp. Ivana Krajačića kao uprave društava MTČ tvornica čarapa d.d. iz Čakovca i MTČ tvornica dječje trikotaže d.d. iz Preloga, istina koju smo prijavljivali polako izlazi na vidjelo. Plaće sve više kasne, nisu podmireni dugovi ne samo prema radnicima nego i prema drugim vjerovnicima, među kojima je i država, MINGORP ne donosi odluku o primjeni Mjera C na ova društva, itd. Očito, čeka se Godota, ali jedino naši članovi i mi u Sindikatu vidimo da on sigurno neće doći.
Nakon pokušaja mirenja 5. srpnja 2011., nakon kojeg poslodavac nije isplatio plaću za travanj u obećanom roku do najkasnije 8. srpnja do 12,00 sati, utvrđeno je da postupak mirenja nije uspio te su radnici MTČ tvornice dječje trikotaže d.d. iz Preloga započeli 8. srpnja štrajk, koji će trajati sve do ispunjenja štrajkaških zahtjeva. Pobliže, radnici traže trenutnu isplatu plaće za travanj, potom da im poslodavac plati dane provedene u štrajku kao dane provedene na radu, jer je do štrajka došlo krivnjom poslodavca, kao i da se ubuduće plaće i naknade plaće isplaćuju na način i u vrijeme kako je to propisano Kolektivnim ugovorom trgovačkog društva.
Štrajk je nastavljen i jučer, a štrajkaški odbor je odmah ujutro održao sastanak s direktorom, koji je rekao da plaće nisu isplaćene jer je banka krivo proslijedila novac, te da on odmah juri u Čakovec kako bi to ispravio. Međutim, negdje iza podneva vratio se je u Prelog s gospođom Ksenijom Preininger te su ponovno održali sastanak sa štrajkaškim odborom. Gđa Preininger je prijetila radnicima da će zatvoriti tvornicu u Prelogu, a radnike premjestiti u Čakovec u MTČ tvornicu čarapa d.d. Radnike koji to ne žele uputila je da odmah odu u kadrovsku službu i tamo daju otkaz ugovora o radu. Istaknula je da je upravo podnijela zahtjev za stečaj MTČ tvornice dječje trikotaže d.d. iz Preloga, jer da ionako samo stvaraju gubitak, posla nema, a najviše duguju upravo MTČ tvornici čarapa d.d. O jedinoj temi koja zanima radnike i o njihovom najvažnijem štrajkaškom zahtjevu, tj. o zahtjevu za isplatu plaća, našla je za shodno reći samo to da će isplata biti, ali da sada nemaju novaca, te neka se radnici strpe još dan ili dva.
Direktor je u nekoliko navrata pozivao na razgovor štrajkaški odbor te tražio da radnici koji ne žele raditi odu kući, kako ne bi radili sramotu po tvornici, ali oni na to nisu pristali, već su od njega tražili da taj svoj zahtjev dostavi u pisanom obliku, što direktor nije učinio. Isto je jučer zahtijevala i gđa Preininger, prijeteći da će zatvoriti tvornicu i da nitko od štrajkaša neće moći ući, ali se to za sada nije ostvarilo. Dan prije početka štrajka i prvog dana štrajka bilo je pokušaja da se dio radnika po hitnom postupku prebaci na rad u MTČ tvornicu čarapa d.d. u Čakovec, pod izlikom nedostatka posla u Prelogu, ali je naš Sindikat to spriječio, jer bi se radilo o nezakonitom lock-outu i pritisku na štrajkaše protivnom njihovim zakonskim pravima.