Tamna strana konkurentnosti – izrabljivanje tekstilnih radnika

U tekstilnoj industriji radi pretežno ženska radna snaga, koja je prisiljena raditi prekovremeno, te se odreći godišnjeg odmora, kako bi dobila osnovnu plaću, koja je ispod egzistencijalnog minimuma. Bettina Musiolek, koautorica izvješća, rekla je da je ova studija razbila mit o tome da “Made in Europe“ znači da se radi o proizvodu koji je nastao u poštenim uvjetima.

 

Tamna strana “konkurentnosti”: Modni brendovi zarađuju na izrabljivanju, mnogi tekstilni radnici u EU ne mogu preživjeti od plaće

Piše: M.R.

(Index.hr) POZNATI modni brendovi učestalo krše zakone o radu zakon u zemljama istočne Europe, pokazuje izvješće nevladine organizacije Clean clothes Campaign.

Adidas, Primark i Zara među mnogim zapadnim brendovima, koji su optuženi za stjecanje profita na mizernim plaćama i kršenju radničkih prava u istočnoj Europi i Turskoj.

Oko 3 milijuna radnika u zemljama od Slovačke do Gruzije su jeftina radna snaga za zapadnoeuropske modne brendove, pokazuje izvješće. Među tvrtkama koje profitiraju od takve prakse su i neki luksuzni brendovi poput Prade i Hugo Bossa, prenosi britanski Guardian.

U tekstilnoj industriji radi pretežno ženska radna snaga, koja je prisiljena raditi prekovremeno, te se odreći godišnjeg odmora, kako bi dobila osnovnu plaću, koja je ispod egzistencijalnog minimuma.
Bettina Musiolek, koautorica izvješća, rekla je da je ova studija razbila mit o tome da “Made in Europe“ znači da se radi o proizvodu koji je nastao u poštenim uvjetima.

Adidas zarađuje, a radnici u Gruziji dobivaju 5 eura dnevno

Spominje se i Adidas, sponzor Svjetskog prvenstva u nogometu, koji zarađuje na izrabljivanju radnika u Gruziji. Adidas je prošle godine prodao sportske opreme u vrijednosti od čak 14,5 milijardi dolara, opskrbljuje se iz te zemlje, u kojoj radnici zarađuju 5 eura dnevno, te rade u vrlo lošim uvjetima.

Iz Adidasa odbacuju te optužbe i tvrde da u Gruziji nemaju službenu proizvodnju. Na pitanje da li je moguće da postoji neovlaštena proizvodnja, putem nekog od turskih dobavljača, iz Adidasa su odgovorili da oni istražuju sve pritužbe koje dobiju.

Glasnogovornik Inditexa, Zarine španjolske maloprodajne tvrtke, također je izjavio da su upoznati sa rezultatima ovog istraživanja, te da poduzimaju sve potrebne mjere za otklanjanje eventualnih nepravilnosti.

Bugarska i Rumunjska članice su EU, a plaće 130 eura

Istraživanje je pokazalo da su u četiri zemlje radnici plaćeni ispod zakonskog minimuma, uključujući Bugarsku i Rumunjsku, koje su članice Europske unije od 2007. godine.

U Bugarskoj, u kojoj polovica stanovništva živi ispod granice siromaštva, neki radnici u punom radnom odnosu zarađuju 129 eura mjesečno, što je znatno ispod zakonskog minimuma od 159 eura, koji i tako nije dovoljan za normalan život.

Slično je i u Rumunjskoj, gdje neku radnici zarađuju 124 eura mjesečno, dok je zakonom propisana minimalna plaća 179 eura.

Što dodati tom članku, osim da radnici u Hrvatskoj nisu ništa u boljem položaju jer također rade za te brendove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *