SLOGA KOPRIVNICA: Radnici očajni zbog današnje oslobađajuće presude u aferi „Kredit“

Očajni bivši radnici stečajnih dužnika Sloga tvornica obuće d.d. i Sloga obuća d.o.o. burno reagiraju na oslobađajuću presudu koju je danas izrekao nadležni sud u aferi „Kredit“ te najavljuju obraćanje predsjedniku Republike Hrvatske, gosp. Ivi Josipoviću, glavnom državnom odvjetniku, gosp. Mladenu Bajiću, predsjednici Vlade Republike Hrvatske, gđi Jadranki Kosor, medijima te brojnim drugim adresatima, među kojima je osobito European Trade Union Federation: Textile, Clothing and Leather iz Brisela, koju će zamoliti da s ovim slučajem upozna određene osobe u Europskoj komisiji, osobito one nadležne za poglavlje 23.
Ako su točni navodi iz medija da se oslobađajuća presuda temelji na činjenici da odgovorne osobe Podravke d.d. u vrijeme davanja kredita Slogi tvornici obuće d.d. nisu mogle znati da bi ona imala poslovnih problema i da bi mogla završiti u stečaju, a time Podravka biti oštećena, onda se radnici pitaju da li je itko u tom postupku uopće pročitao kaznenu prijavu našeg Sindikata i priloženi Program restrukturiranja i konsolidacije Sloge d.d. Naime, na prvoj stranici tog Programa, koji je odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja 9. svibnja 2007., stoji, citiramo: „Bez intervencije Vlade Republike Hrvatske ugrožen opstanak jer Sloga d.d. nije sposobna vlastitim sredstvima ili sredstvima koje može pribaviti od svojih vlasnika/dioničara ili vjerovnika spriječiti gubitke i stečaj, odnosno zaustaviti negativna kretanja poslovanja.“ Na trećoj stranici, u točki 5. Posljedice odstupanja od Programa restrukturiranja i konsolidacije Sloge d.d. stoji, citiramo: „Nadzorni odbor će neprestano nadzirati tijek restrukturiranja i po potrebi upozoravati vlasnike ali i sve radnike Sloge o učinjenom.“ U sastavu tog Nadzornog odbora bila je vodeća osoba Podravke, odnosno gospodin Zdravko Šestak Dakle, sve su znali i mogli znati. Da je tome tako govori i činjenica da podravkin zajam Slogi nisu osigurali prije nego su saznali da Darko Šket namjerava predložiti Nadzornom odboru da se imovine Sloge d.d. prebaci u Slogu d.o.o., a potom nad Slogom d.d. otvori stečaj.
Danas tvrditi, kako je to u petak svjedočio Damir Polančec, da je svjetska kriza uništila Slogu d.d., krajnje je neutemeljeno. Polančec ne zna što znamo mi u Sindikatu o tome što je nama i gosp. Vedranu Duvnjaku u Hrvatskom fondu za privatizaciju govorio Darko Šket o sudjelovanju Sloge u javnim natječajima i o problemima koje s tim u vezi ima s Inkopom iz Poznanovca i njegovim ugovorima s MORH-om, zatim o problemima ulaska proizvoda Sloge u prodavaonice Borova d.d., o brojnim propustima menadžmenta Sloge koji je nesmetano nastavio raditi za Šketa, iako su ti isti ljudi doveli do toga da je Sloga morala ići u restrukturiranje, kako ne bi završila u stečaju, itd.
Ukratko, radnici se pitaju zašto nitko od njih nije imao priliku svjedočiti. Bili su dostatno pouzdani kada je trebalo podnijeti kaznenu prijavu, dostaviti potrebnu dokumentaciju i time omogućiti podizanje optužnog prijedloga, a sada više nikoga ne zanimaju i još su k tome izigrani kao stečajni vjerovnici. Zato će preko europske sindikalne udruge zatražiti odgovor iz Brisela je li uistinu vrijeme da se s Hrvatskom zatvori poglavlje 23?!