SLOGA IMK d.d. POŽEGA: Poslodavac ponovno gubi radne sporove

Bivša direktorica društva Sloga IMK d.d. Požega Velka Markić ostat će zapamćena kao osoba koja je svojim postupcima uzrokovala, a potom izgubila najviše radnih sporova i time uzrokovala nepotrebne troškove Društvu. I Nadzorni odbor koji joj je sve to tolerirao ostat će zapamćen po upitnoj kvaliteti djelovanja, no najviše upada u oči činjenica da se sve to događalo u društvu u kojemu država ima većinski udio u temeljnom kapitalu. Država je očito i loš vlasnik i loš poslodavac.
Najviše štete uzrokovalo je tvrdoglavo postupanje bivše direktorice u odnosu na radnike koji su ostvarivali pravo na isplatu minimalne plaće. Ona im je tu plaću umanjivala zbog navodnog neizvršenja norme, što je zakonom zabranjeno postupanje, pa je izgubila radne sporove protiv svih radnika, njih oko 50-tak, koji su pokrenuli te sudske postupke i u njima ostvarili pravo na isplatu punog iznosa minimalne plaće.
Uz to, direktorica Velka Markić dala je nezakonite otkaze ugovora o radu, i to radničkim predstavnicama, odnosno zamjenici predsjednika Radničkog vijeća Ljerki Čonka te sindikalnim povjerenicama Jelki Cvitić i Veri Kapl. Pritisak da se daju ti otkazi dolazio je i od predsjednice Nadzornog odbora Nade Merše. Ove su radničke predstavnice samo štitile pravo radnika da u prosincu 2009. koriste slobodne dane, na koje su stekli pravo radeći u preraspodjeli radnog vremena tijekom ljetnih mjeseci. Upravo u te dane, kada bi trebali biti slobodni od radnih obveza, poslodavac im je uveo prekovremeni rad pri čemu nije poštivao rokove savjetovanja s Radničkim vijećem.
U radnim sporovima radnice je zastupala pravna savjetnica NHS-a iz Regionalnog ureda u Osijeku, kolegica Silvija Kotarac. Ljerka Čonka ostvarila je pravo na neisplaćene plaće, kamatu i ostala prava u visini od oko 10.000 kuna. Jelka Cvitić ostvaruje pravo na naknadu bruto plaća za 21 mjesec (oko 2.800 kuna mjesečno), na pripadajuće kamate te na bon koji je radnicima dijeljen u vrijeme kada je dobila otkaz. Vera Kapl ostvaruje pravo na 16.820 kuna, pripadajuće kamate te na bon. Ona je odlučila da se po okončanju sudskog spora ne vrati na rad u Slogu IMK, iako Velka Markić više nije direktorica društva. Dodatni trošak bit će i sudski troškovi od oko 10.000 kuna.
Dakle, sve je to šteta koju je bivša direktorica nepotrebno nanijela društvu i imenovanim radnicama. Međutim, prestanak njezinog radnog odnosa ostvaren je tek promjenom sastava Nadzornog odbora, u čemu je bila presudna uloga i inicijativa Sindikata TOKG i NHS-a te inzistiranje na toj odluci pri tadašnjem Hrvatskom fondu za privatizaciju.