SLOGA GAMA d.o.o. Koprivnica – radnici dojavljuju povrede prava iz radnog odnosa

Tijekom proteklih tjedana radnici nam sustavno dojavljuju povrede prava iz radnog odnosa kod poslodavca Sloga Gama d.o.o. iz Koprivnice. Među njima su i bivši radnici, kojima je u siječnju otkazan ugovor o radu, a još uvijek im poslodavac nije isplatio plaću za dva tjedna otkaznog roka. Dobili su obračun plaće u pisanom obliku, ali novac im nikada nije uplaćen na tekuće račune. Riječ je o dvadesetak radnika, a dug poslodavca iznosi oko 1.000 kuna po radniku. Otkazni rok je plaćen samo radnicima koje je poslodavac ponovno pozvao na rad s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Poslodavac Sloga Gama d.o.o. organizira dnevno radno vrijeme od 7,00 do 16,00 sati, ili od 6,00 do 16,00 sati. Višak sati iznad redovnog radnog vremena ne plaća kao prekovremeni rad.
Također, ovaj poslodavac radnicima ne isplaćuje niti zakonom zajamčenu minimalnu plaću. Na nju poslodavac obračunava i uplaćuje doprinose, ali neto iznos koji isplaćuje radnicima umanjuje na samo 1.500,00 kuna, iako bi isti trebao prelaziti 2.000 kuna.
Radnici ne podnose prijave inspekciji rada, jer znaju da u tom slučaju moraju dati izjavu inspektoru tijekom postupka obrade prijave, a svatko tko da bilo kakvu izjavu koja tereti poslodavca, ma kako bila istinita, može računati na siguran otkaz ugovora o radu.
Koprivnicu radnici opisuju kao društveno zagađenu sredinu, u kojoj se niti posao vrijedan 1.500 kuna mjesečno neto ne može dobiti bez veza i poznanstava. Osjećaju i vjeruju da je umreženost, odnosno sprega lokalnih moćnika jača od svake inspekcije, sudova i državnih odvjetništava te da žive u gradu bez budućnosti za poštene radnike i njihove obitelji.