Seminar iz zaštite na radu u tekstilnoj industriji – gostuju predavači iz ACV-CSC Metea iz Brisela

U Stubičkim Toplicama će se 16. i 17. veljače ove godine održati seminar iz područja zaštite na radu u tekstilnoj industriji. Predavači i voditelji vježbi, odnosno radionica bit će gosti iz Belgije, stručnjaci sindikata ACV-CSC Metea iz Brisela Dirk Uyttenhove, Rik Vanessche i Johan Verbrugghe.
Zaštita na radu je najvažniji dio radnog prava EU-e, što se u Hrvatskoj još uvijek ne prepoznaje u dovoljnoj mjeri. Neovisno o (ne)usklađenosti propisa Republike Hrvatske s pravnom stečevinom EU-e iz područja zaštite na radu, Sindikat TOKG inzistira na pripremama radničkih predstavnika, među kojima osobito povjerenika za zaštitu na radu, za djelotvornu primjenu propisa o zaštiti na radu.
Na ovom seminaru sudionici će imati mogućnost učiti u realnim uvjetima. Naime, naglasak je na vježbama prepoznavanja, odnosno uočavanja rizika (tj. izvora opasnosti, štetnosti i napora) na mjestima rada te na prepoznavanju odgovarajućih mjera zaštite na radu, osobito onih koje predstavljaju minimalni zahtjev iz propisa, kao i na planiranju svih potrebnih aktivnosti s tim u vezi. Osigurano je i vrijeme za usporedbe i raspravu o situacijama koje će biti predmet vježbi, u odnosu na one koje postoje kod poslodavaca kod kojih rade sudionici seminara.
Radnički predstavnici očito su prepoznali važnost teme i kvalitetu predavača, s kojima su već imali prilike surađivati u ranijim godinama, pa je od očekivanih 30-tak u ovom trenutku prijavljeno već 40 sudionika.