Sektorski socijalni dijalog

Od lipnja 2002. Sindikat TOKG sustavno okuplja poslodavce i predstavnike njihovih udruga, predstavnike resornog ministarstva te ostale zainteresirane sugovornike iz zemlje i inozemstva, s ciljem usmjeravanja postupaka saniranja, restrukturiranja te razvoja, radi očuvanja proizvodnje u djelatnostima tekstila, odjeće, obuće i kože te radi postizanja konkurentske prednosti na regionalnom i globalnom tržištu. U najvećem dijelu ovaj model tripartitnog sektorskog socijalnog dijaloga temelji se na postignućima, odnosno iskustvu naših sindikalnih prijatelja iz Belgije, osobito granskog sindikata ACV-CSC Textura iz Genta.

Sektorski socijalni dijalog rezultirao je u prosincu 2005. sklapanjem bipartitnog Ugovora o sektorskom socijalnom dijalogu i strateškom partnerstvu s Udrugom poslodavaca tekstilne i kožne industrije Hrvatske, koja djeluje kao granska udruga u sastavu Hrvatske udruge poslodavaca.

Isti socijalni partneri sklopili su i dva županijska ugovora i to u ožujku 2007. s Međimurskom županijom, a u lipnju 2007. s Varaždinskom županijom. Stranka ovih ugovora je i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Središnja služba Zagreb.

Županijskim ugovorima pristupili su poslodavci Meiso d.d. Goričan, MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec, Jelen d.d. Industrija obuće Čakovec, Mod-Diz-Obuća d.o.o. Varaždin, Viko d.o.o. Varaždin, DMT Nova Junior d.o.o. Nedeljanec, Ivančica d.d. Ivanec te Varteks d.d. Varaždin.

Cjeloviti tekstovi ovih ugovora dostupni su u prilogu.

http://sindtokg.hr/ugovor-o-sektorskom-socijalnom-dijalogu-i-strate-kom-...
http://sindtokg.hr/agreement-sectoral-social-dialogue-and-strategic-part...