Socijalni dijalog

STRONG TCL EU projekt:Unapređenje socijalnog dijaloga

1.jpg2.jpg

Strong TCL - "Unaprjeđenje socijalnog dijaloga kroz osnaživanje partnerstva u sektorima tekstila, obuće i kože u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori".

Prijavitelj i voditelj projekta je Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS).

Sektorski socijalni dijalog – važnije aktivnosti od 2001. do 2010. godine

Nedavno je u Republici Hrvatskoj utemeljeno prvo sektorsko socijalno vijeće i to upravo za djelatnosti u kojima djeluje Sindikat TOKG.
Koliko smo pridonosili socijalnom dijalogu i u vremenima kada nije bilo takvog vijeća svjedoči sljedeći pregled aktivnosti. Preostaje nadati se da će rad novog vijeća biti jednako plodan i na korist radnicima u TOKG sektorima.

KRONOLOGIJA VAŽNIJIH AKTIVNOSTI U SEKTORSKOM SOCIJALNOM DIJALOGU U TEKSTILU, ODJEĆI, OBUĆI I KOŽI (2001. – 2009.).

Kriteriji za državne potpore

U postupku utvrđivanja kriterija za natječaje za dodjelu državnih potpora poduzetnicima u tekstilu i odjeći, a slijedom razvojne Strategije Vlade Republike Hrvatske za ove djelatnosti te slijedom operativnog programa za provedbu ove Strategije, Sindikat je uputio Hrvatskoj agenciji za razvoj tekstilne industrije prijedlog da natječajni kriteriji obvezno sadrže zahtjev da državnu potporu ne smiju dobiti poduzetnici koji ne postupaju društveno odgovorno i koji povređuju temeljna radnička i sindikalna prava i slobode.

Sektorski socijalni dijalog

Od lipnja 2002. Sindikat TOKG sustavno okuplja poslodavce i predstavnike njihovih udruga, predstavnike resornog ministarstva te ostale zainteresirane sugovornike iz zemlje i inozemstva, s ciljem usmjeravanja postupaka saniranja, restrukturiranja te razvoja, radi očuvanja proizvodnje u djelatnostima tekstila, odjeće, obuće i kože te radi postizanja konkurentske prednosti na regionalnom i globalnom tržištu.

Syndicate content