Prevent Zlatar – uskratili smo suglasnost na otkaz sindikalnim povjerenicima

Sindikat TOKG uskratio je suglasnost na otkaz ugovora o radu sindikalnim povjerenicima kod poslodavca Prevent Zlatar d.o.o., zbog protivljenja načinu na koji se zatvara ovo poduzeća i zbog realne ocjene da će sindikalno djelovanje trebati ne samo nastaviti, već i intenzivirati u narednim mjesecima.
Gotovo dnevno u Sindikat stižu pozivi radnika koji ukazuju na ulogu Nijaza Hastora, kojeg u Bosni i Hercegovini nagrađuju kao vrlo uspješnog menadžera. Njegovo poduzeće ASA Prevent bilo je sredinom studenoga 2010. organizator okruglog stola u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Privatna inicijativa pokretač razvoja svakog društva“. Sudionici su bili i poduzetnici iz Republike Hrvatske, kao npr. Ante Todorić, član Uprave Agrokora. Upravo tog Nijaza Hastora optužuju da im je zalupio vrata i ukinuo radna mjesta, svojom svađom s drugim vlasnikom Prevent Globala Zakeršnikom, nakon koje je kupio tvrtku Eybl u Slovačkoj. Preko te će tvrtke nastaviti raditi ono što je uskraćeno radnicima u Zlataru, odnosno tu je tvrtku učinio direktnim konkurentom Zlataru.
Radnici iz Zlatara se pitaju nije li okrugli stol Nijaza Hastora imao pogrešan naziv. Naime, njima se ne čini, s obzirom na to što upravo proživljavaju, da je privatna inicijativa pokretač razvoja SVAKOG društva. Ta je riječ, SVAKOG, u nazivu okruglog stola najspornija. Oni su u Zlataru upravo dosegnuli samo dno, a ne da bi iskusili društveni razvoj. Poduzetnik je iskoristio državne potpore, omastio se novcem poreznih obveznika, a potom zalupio vrata pogona i zatvorio više od 300 radnih mjesta. To je društveni razvoj???
Radnici predbacuju i gradu i županiji zakašnjelo reagiranje. Sjećaju se travnja 2009. kada je naš Sindikat samo jednim sastankom s vlasnicima iz Slovenije otklonio svaku namjeru provesti u djelo odluku o vraćanju proizvodnje iz Zlatara u Slovenj Gradec. Slijedom zahtjeva radnika Sindikat TOKG će nastaviti, ali i intenzivirati, sve postupke provjere okolnosti pod kojima se ovog puta zatvara Prevent Zlatar, tko je što i kada o tome saznao, što je s tim u vezi poduzeo, zašto je Sindikat TOKG bio zadnji koji je za to saznao, da li zato što smo bili preučinkoviti u travnju 2009., kao i sve druge okolnosti s tim u vezi. Dakako, to uključuje i utvrđivanje odgovornosti za propuste. Naime, radnici u Zlataru su izloženi velikoj opasnosti. Ako im do zatvaranja pogona u Zlataru ne budu isplaćena sva materijalna prava koja imaju slijedom programa viška radnika, odnosno programa zatvaranja pogona, oni će ostati bez prava koja bi imali od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. Naime, dostatno je da stečaj Preventa Zlatar bude otvoren samo dan po proteku tri mjeseca od prestanka radnog odnosa, i oni više neće ulaziti u krug osoba koje ostvaruju pravo na zaštitu koju pruža ova Agencija. Osim toga, u stečajnoj masi neće biti ničega osim strojeva vrijednih oko 230.000 eura, što je iznos dostatan tek za isplatu plaće za jedan mjesec.