PREVENT IZ ZLATARA NA PREKRETNICI - Sindikat TOKG se protivi otpuštanju radnika

Sudeći prema posljednjim informacijama, Tvrtka PREVENT iz Zlatara čiji se vlasnik nalazi u Sloveniji (Slovenj Gradec) neće preko noći zatvoriti vrata i otpustiti zaposlene. Takav se mogući epilog iznenada našao na stolu u jučerašnjim pregovorima predstavnika vlasnika i predstavnika Sindikata TOKG. Vlasnici su iznenadnu odluku o zatvaranje pogona u Zlataru pokušali opravdati ekonomskom krizom koja je posebno pogodila automobilsku industriju, ali i navodnim traženjem slovenskih sindikata da se najprije zatvaraju pogoni te tvrtke izvan Slovenije.
Sindikat TOKG se oštro usprotivio namjeri poslodavca da na ovakav način, praktički preko noći, zatvori jedan od najproduktivnijih pogona koji, uz to, i posluje pozitivno. U razgovoru s direktorom Društva Borisom Kostanjšekom jasno je iskazan stav Sindikata TOKG da neće pristati na olako otpuštanje niti na iznos otpremnina prema Kolektivnom ugovoru jer je u ovom slučaju riječ o izvanrednim okolnostima koji bi, ako se odluka Uprave u Sloveniji realizira, radnike doveli u vrlo tešku materijalnu situaciju. Rečeno je da će, ustraje li Uprava u svojim namjerama, tražiti naknadu štete i isplatu otpremnina znatno većih od ugovorenih u Kolektivnom ugovoru.
Nakon što su predstavnici Sindikata iznijeli svoja stajališta, iz Uprave je poručeno da odgađaju već najavljeni sastanak s predstavnicima Sindikata TOKG dok vlasnik iz Slovenije dok ne preispita opravdanost odluke o zatvaranju Preventa iz Zlatara.