Prenosimo-Glas Slavonije: Ne pošalje li država pozitivne signale, slijede prosvjedi u Borovu

VUKOVAR -Stanje u Borovu d.d. Vukovar, od kada je 22. svibnja njezina Uprava podnijela prijedlog za otvaranje stečajne nagodbe, sve je lošije. Doduše, njegovih nešto manje od tisuću uposlenih svakim danom dolazi na radna mjesta, no posla je sve manje jer u nejasnim okolnostima za njegovu budućnost, mnogi dobavljači odbijaju isporučivati nove repromaterijale u uvjetima kada im i dospjela potraživanja nitko ne plaća, a tvrtkin stopostotni vlasnik, Republika Hrvatska, ne izjašnjava se što planira učiniti za nju. Strah za budućnost tvrtke duboko se uvukla u sve zaposlenike, i to je bio razlog da Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikat, Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, Savo Šmitran, regionalni povjerenik sindikata tekstila, obuće, kože i gume, Frano Kopić, regionalni povjerenik SSSH za OBŽ i VSŽ, te sindikalni povjerenici i predstavnici radnika u sustavu Borova d.d. jučer točno u podne pred ulazom u tvrtku sazovu konferenciju za novinare naslovljenu “Borovo - opstanak ili kraj“.
- Bojimo se da se prema ponašanju države kao vlasnika Borova d.d. prije nazire kraj nego njegova obnova i nastavak poslovanja i razvitka, a mi smo tu zato da je u tome spriječimo i da se borimo svim snagama da Borovo i nadalje bude ono što je i bilo od njegova utemeljenja prije 80 godina - rekao je Kopić.
Borovo loš primjer
Mladen Novosel, predsjednik SSSH, istaknuo je kako se loše upravljanje državnom imovinom najbolje može vidjeti upravo na primjeru Borova d.d. - Mi sindikati više ne možemo tolerirati da politika uništava trgovačka društva s dugogodišnjom tradicijom i stoga poručujemo da, ako će interes vlasnika biti stečaj Borova, onda mi to nećemo dopustiti. To više što postoje mogućnosti da ovo poduzeće koje je prevažno za istok Slavonije, može i mora opstati. A to ne zbog politike, nego zato što ta tvrtka ima ekonomsku mogućnost opstanka, mogućnost zapošljavanja, ugovaranja poslova, prodaje svojih proizvoda, ali i sve uvjete za opstanak na ovom tržištu. Stoga od danas pokrećemo sve moguće aktivnosti prema Vladi RH da predstečajna nagodba nad Borovom d.d. uspije, da društvo opstane i zadrži radna mjesta i da se sutra mogu zapošljavati novi radnici. Ako pak to oni pokušaju opstruirati, kao što je to stalno činjeno do sada, spremni smo na sve oblike sindikalnih akcija - rekao je Novosel.
Prijetnja akcijama
Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, pak, istaknuo je da je Borovo d.d., nekad gospodarska perjanica ovoga kraja, svedeno tek na ostatke ostataka. - Različite politike i vodstva kompanije jednostavno su raskućile i ono malo što je od njega ostalo. S druge strane Borovo još uvijek, ne samo da ima proizvodne i ljudske potencijale, tržišne mogućnosti, već ima i golemu imovinu koja je zapela za oko politikama koje se preko nje prepucavaju - rekao je Sever. Pritom je dodao da je Borovo u 100-postotnom vlasništvu RH, dakle naroda, gdje vlast ima obvezu njime upravljati na najbolje mogući način.
- I dosadašnje vlasti se nisu pokazale dobrim upravljačima, a ova se pojavljuje kao netko tko će Borovo doista pokopati, no to neće moći dok je ovih radnika Borova i sindikata koji ih organiziraju - rekao je Sever i prozvao Vladu, ministarstva financija i gospodarstva, ali Upravu Grada Vukovara (koja od Borova ima velike prihode), da poncijepilatovski ne peru ruke od svoje odgovornosti te poručio da će, ne učine li sve što je potrebno za Borovo, organizirati akcije, kako na ulicama Vukovara, jednako tako i Grada Zagreba.

Sever: Država mora spasiti Borovo
- Ključni problem Borova u ovom trenutku je što država, kao 100-postotni vlasnik Borova, ne šalje signale o njezinim namjerama spašavanja tvrtke prema ostalim vjerovnicima - bankama i dobavljačima. Najbolji pokretač poslovanja Borova bila bi samo jedna poruka od strane vlasti da je zainteresirana da Borovo opstane, te da će učiniti sve da kao vlasnik i kao jedan od velikih vjerovnika, Borovo spasi - rekao je Sever.
Merki: Čekamo odluku države
Hrvoje Merki, predsjednik Uprave Borova d.d, rekao nam je da je Uprava s njim na čelu do sada odradila sve zadatke dobivene od vlasnika kompanije, pa i dubinsko snimanje njezina poslovanja. - Probleme Borova koje su ranije uprave gurale pod tepih izvukli smo na površinu. Dugovi tvrtke su čak 164 milijuna kuna, od čega 60 milijuna kuna prema državi, 50 prema bankama, a ostalo prema dobavljačima, te se sada, u okviru pokrenute predstečajne nagodbe, do koje bi trebalo doći u listopadu, čekamo odluku što vlasnik želi napraviti s Borovom - kaže Merki. Pritom ističe da se očekuje da će država otpisati kamate i 30 posto glavnice duga, a ostatak potraživanja zainteresirana je zamijeniti za nekretninu u vlasništvu Borova d.d. - športski aerodrom, na čijem bi se zemljištu sagradila nova tvornica bioetanola. Ističe da je AUDIO suglasan s takvim rješenjem, no da bi do njega i došlo, Borovu je potrebna nova financijska injekcija od 30 milijuna kuna koja bi se dijelom koristila za otpremnine radnika, a dijelom za kupovanje repromaterijala na svjetskim burzama kako bi se uopće u međuvremenu mogla odvijati proizvodnja.
160 milijuna kuna iznose ukupni dugovi Borova d.d.

borovo.jpg
Foto: NIKOLA VUKADINOVIĆ