Plaće zarađene u prosincu, a isplaćene u siječnju bit će - veće

Građani će od ponedjeljka moći na račune primiti uvećanu plaću. Rezultat je to izmjena poreznih zakona. Rast će minimalna plaća, mijenjaju se porezni razredi, a povećava se i neoporezivi dio za dijete.
Plaće zarađene u prosincu, a isplaćene u siječnju bit će - veće. Nekima više, nekima manje.
Od 1. siječnja minimalna plaća raste za 156 kuna. Pa će tako u 2017. godini ona iznositi 3.276,00 kuna bruto. A osnovni se osobni odbitak diže na 3.800,00 kuna.

Porez na dohodak, od 1 siječnja se plaća prema dvije stope. Prva je stopa od 24% za plaće do 17.500,00 kuna, a za veće od tog iznosa, stopa od 36%

Sindikati ovime nisu zadovoljni.

"Sasvim je jasno da se kod poreza na dohodak išlo na ruku onima koji imaju najviše. Bilo da se išlo u smanjenje poreznih razreda, bilo da se govori o razredima. Jer oni kojima najviše treba - najmanje će dobiti", ističe Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Izmjena ima i za roditelje s djecom ili uzdržavane članove obitelji. Neoporezivi dio za prvo dijete bit će 1.750,00 kuna, a za drugo 2.500,00 kuna.
Ova mjera će pomoći obiteljima koje imaju viša primanja. Moramo biti svjesni da postoji velik broj djece u riziku od siromaštva. I oni i njihovi roditelji teško žive.

Samcu s prosječnom plaćom ona će biti veća do 100 kuna. Onima s većim plaćama, rast može biti više od 1000. No više novca, ovisi i o gradu u kojem se živi, ali i o broju djece.