Otvoreno pismo institucijama RH u povodu oslobađajuće presude Općinskog suda sudionicima afere "Kredit"

U povodu jučerašnje oslobađajuće presude Općinskog suda sudionicima afere "Kredit", radnici Sloge uputili su otvoreno pismo najodgovornijim pojedincima i institucijama u RH.
Njihovo pismo objavljujemo u cijelosti.

RADNICI SVIH SLOGA IZ KOPRIVNICE

- predsjedniku RH gospodinu Ivi Josipoviću
- predsjednici Vlade RH gospođi Jadranki Kosor
- glavnom državnom odvjetniku gospodinu Mladenu Bajiću
- medijima
- European Trade Union Federation:Texile, Clothing and Leather
- USKOK
PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U KOPRIVNICI PRELILA VEĆ PREPUNJENU ČAŠU

Očajni smo, ali ne previše iznenađeni, oslobađajućom presudom Općinskog suda u Koprivnici u aferi „kredit“ gdje je Sloga d.d. Koprivnica dobila kredit od Podravke Koprivnica u iznosu od 5.000.000,00 kn , a akteri ove priče su gospoda Marinac, Šestak i Šket. U obrazloženju ove oslobađajuće presude stoji da odgovorne osobe u Podravki Koprivnica nisu mogle znati da Sloga d.d. Koprivnica ima probleme u poslovanju. Da čovjek ne povjeruje – Koprivnica je mali grad i svi se međusobno poznaju, a znaju svi da Sloga d.d. Koprivnica ima probleme u poslovanju kada na njezino čelo dolazi direktor Ivan Henezi , kada Sloga gomila gubitke, a razmjerno tome njegova privatna imovina raste. Što lošije firma posluje, to se više uvećava imovina njezina rukovodstva. Sloga je pred stečajem, te na sjednici Vlade u lipnju 2006. godine donosi se odluka da se država upiše kao vlasnik Sloge d.d. na ime duga od cca 32.000.000,00 kn. 09.svibnja 2007. godine je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila program restrukturiranja i konsolidacije Sloge , gdje na prvoj stranici tog Programa piše „ Bez intervencije Vlade Republike Hrvatske ugrožen opstanak jer Sloga d.d. nije sposobna vlastitim sredstvima ili sredstvima koje može pribaviti od svojih vlasnika/dioničara ili vjerovnika spriječiti gubitke i stečaj, odnosno zaustaviti negativna kretanja poslovanja“. Gospodin Zdravko Šestak je bio član Nadzornog odbora Sloge d.d. Koprivnica i prema tome upoznat sa stanjem i poslovanjem Sloge d.d.
Mi radnici se pitamo tko je ovlastio predsjednika Uprave Sloge d.d. , gospodina Šketa, da podigne kredit u ovom iznosu , jer je vidljivo da je Agencija za tržišno natjecanje odobrila uzimanje kredita u iznosu od 3.000.000,00 kn . Tko ga je ovlastio da nekoliko mjeseci prije proglašenja stečaja odobri uknjižbu Podravke na nekretnine Sloge d.d. i da li je to bilo predviđeno Ugovorom o kreditu. U točki 5. Posljedice odstupanja od programa restrukturiranja i konsolidacije Sloge d.d. stoji „ Nadzorni odbor će neprestano nadzirati tijek restrukturiranja i po potrebi upozoravati vlasnike ali i sve radnike Sloge o učinjenom“ . U ovom slučaju član Nadzornog odbora gospodin Šestak daje Slogi d.d. kredit koji nije odobren od Agencije, ali to i nije bilo potrebno jer je tada državu predstavljao gospodin Polančec, koji se i pojavljuje kao svjedok na sudu, tvrdeći da je svjetska kriza uništila Slogu. Pitamo se kako svjetska kriza nije uništila Ivančicu, čija direktorica baš nije dobro prihvaćena među našim menađerima koji“ izvrsno“ rade u firmama sa tuđim parama.
I tako gospodin Šestak, kao član Nadzornog odbora,“ nikako nije mogao znati“ kakvo je poslovanje Sloge dd, a što se tiče radnika/ dioničara / Sloge, koji su sa ovime trebali biti upoznati, oni ionako ne trebaju ništa znati, jer su vjerojatno preglupi da bi shvatili kako to rade naši „ekonomski stručnjaci“ . Uknjižbom Podravke na nekretnine Sloge ponovno su zakinuti radnici kojima se još više smanjuju izgledi za namirenje potraživanja za otpremnine.
U ovom Programu odobrenom od agencije pod točkom 4. Ciljevi i mjere restrukturiranja u razdoblju 2007-2009. stoji „ zbrinjavanje viška radnika i to prvenstveno onih koji ne sudjeluju u proizvodnji / osigurana sredstva za isplatu otpremnine/ - i onda pitamo gdje su nestala sredstva koja su osigurana za isplatu otpremnina ?
Pitamo se i gdje su nestale naše dionice ukupno 32.069 dionica, kojih su vlasnici bili mali dioničari – njih oko 950 . Ako je država svoje dionice prenesla u firmu kćer Slogu obuću doo, zašto nisu prenesene i naše dionice – kamo su nestale?
Ovo je začaran krug nesposobnosti, bahatosti i lopovluka u kojem su radnici građani drugog reda.
Na kraju da naglasimo : svi su sve znali i svi su radili kaj su htjeli !!!
U dva navrata smo se pismom obratili državnim institucijama, podnijeli smo kaznene prijave protiv rukovodioca, ali rezultata nema. Više ne znamo kome da se obratimo, te smo prisiljeni da preko europske sindikalne udruge zatražimo da sa ovim slučajem upoznaju Europsku komisiju, osobito one nadležne za poglavlje 23.
Sloga d.d. je nekada bila firma koja je zapošljavala oko 1.500 radnika, a sada ih radi dvjestotinjak.
U firmi su radile čitave obitelji koje su sada ostale bez posla / muž i žena/ , većina ih je u pedesetim godinama kada je nemoguće naći novi posao. To su i radnici koji imaju status dragovoljaca domovinskog rata, koji imaju preko trideset godina staža u Slogi, a sada žive od tisuću kuna naknade sa Zavoda za zapošljavanje /koji su među prvima dobili otkaz u firmi/, ljudi koji doslovce gladuju, a ne mogu naplatiti svoja potraživanja za otpremnine i plaće. Njihova otpremnina za preko trideset godina rada u Slogi iznosi od 20.000,00 do 30.000,00 kn, a to je bila mjesečna plaća gospodina Šketa koji je mjesečno stvarao gubitak od cca 1.500.000,00 kn.

DA LI ĆEMO IKADA DOBITI SVOJE OTPREMNINE I PLAĆE – RADILI SMO U FIRMI ČIJI JE VEĆINSKI VLASNIK BILA DRŽAVA .

OGORČENI, PREVARENI I POKRADENI RADNICI
SLOGE D.D. I SLOGE OBUĆE D.O.O.
(potpisi u prilogu)