OTKAZ, PA „MIRENJE“: Čudne metode čakovečkog gradonačelnika

Gradonačelnik Čakovca sazvao je za 16. ožujka ove godine sastanak, na koji je pozvao radnice MTČ Tvornice čarapa d.d. iz Čakovca, koje su 30. srpnja prošle godine dobile izvanredne otkaze ugovora o radu zbog učinkovitog obnašanja dužnosti sindikalnih povjerenica i članica radničkog vijeća, što se nije svidjelo poslodavcu. Mirjana Srnec, Marina Špiranec, Mihaela Pintarić, Ljubica Kocian i Danica Novak odazvale su se pozivu gradonačelnika, ali su ostale nemalo začuđene što je na taj sastanak, uz direktora gosp. Krajačića kojega su očekivale, pozvana i gđa Božena Malekoci, novinarka Međimurskih novina.
Gradonačelnik je odmah na početku sastanka rekao da će snimati razgovor, a da će to isto odraditi i nazočna novinarka. Objasnio je i razlog sazivanja sastanka, tj. da ga je sazvao kako bi se riješio spor između radnica i poslodavca, i to na obostrano zadovoljstvo, zbog čega očekuje da svaka strana malo popustiti i prizna da su u datom trenutku svi malo prenaglili i reagirali neprimjereno.
Na upit Mirjane Srnec zašto je na sastanak pozvao novinarku, koja je u međuvremenu već napravila nekoliko fotografija, gradonačelnik je rekao da će ona snimati i pisati o onome što bude čula, a da sastanak snima i on sam, kako bi novinarima dao priču koja će ih zanimati. Na upit zašto je pozvana novinarka samo jednih novina, objasnio je da se je upravo ona u više navrata raspitivala kod njega što se događa u ovom predmetu.
Kako su radnice odbile razgovarati u nazočnosti novinarke, sastanak je prekinut bez da je i započelo bilo kakvo mirenje s poslodavcem. Nazočnost novinarke bio je gradonačelnikov uvjet za održavanje sastanka.
Međutim, gosp. Šalamon je prošlog tjedna odbio zamolbu ovih radnica da uz njih na sastanak pozove i potpredsjednika našeg Sindikata Nenada Lečeka. Gradonačelnik ga je proglasio previše agresivnim i zbog toga nepoželjnim na sastanku, na kojem nije želio vidjeti niti regionalnog koordinatora Savu Šmitrana, držeći da su obojica već nanijeli veliku štetu MTČ Tvornici čarapa.
Nakon svega, preostaje nam obratiti se čelništvu SDP-a i tamo pokušati saznati kako se ovakvo ponašanje gosp. Šalamona uklapa u njihov stranački etički kodeks i socijaldemokratsku politiku.