Obilježavanje svjetskog dana dostojanstvenog rada

Sindikat TOKG Hrvatske ne može rad u sektorima tekstila, obuće i kože smatrati dostojanstvenim radom s obzirom na uvjete rada, prosječnu plaću, nepoštivanje potpisanih kolektivnih ugovora i Pravilnika o radu, već je tu riječ više o robovlasničkom radu gdje su radnici lišen bilo kakve slobode i nezavisnosti.

 

Sindikat TOKG Hrvatske ne može rad u sektorima tekstila, obuće i kože smatrati dostojanstvenim radom s obzirom na uvjete rada, prosječnu plaću, nepoštivanje potpisanih kolektivnih ugovora i Pravilnika o radu, već je tu riječ više o robovlasničkom radu gdje su radnici lišen bilo kakve slobode i nezavisnosti.

Povodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada –Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?“, koja je održana 11. listopada u Kući Europe u Zagrebu.

Na raspravi su iznijeti podaci o kretanju plaća u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije od 2007. do 2015. g., koji pokazuju da su realne plaće u Hrvatskoj u tom razdoblju pale za 2,5 posto, budući da je porast nominalnih plaća bio manji od inflacije. Istovremeno, u većini ostalih država EU, a posebno u novim članicama, realne su plaće rasle. Po gospodarskom rastu trenutno nauspješnije nove članice, Poljska i Bugarska, taj su rast postigle upravo uz snažno povećanje minimalne i prosječne plaće.
U raspravi je aktivno sudjelovao i predsjednik Sindikata TOKG Hrvatske, Nenad Leček, koji je u svom izlaganju posebno naglasio probleme koji imaju radnici i radnice u sektorima tekstila, obuće i kože (TOKG).
Od 26.500 radnika zaposlenih u sektorima TOKG u Hrvatskoj, 80% čine žene, a koje za svoj mukotrpan normirani rad primaju minimalnu plaću.
Prosječna plaća u sektorima TOKG 40% je niža u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, i to za rad koji je puno puta duži od 40 sati tjedno, to pretežito baziran na postavljanju norme po komadu, a koji je nezakonit u Europskoj Uniji.
Nadalje, pojavljuje se problem slobode sindikalnog organiziranja gdje pojedini poslodavci, pogotovo strani, direktno ili indirektno radnicima brane članstvo u sindikatu, čime se skoro u potpunosti degradira socijalni dijalog, a koji propagira Europska Unija.
Stoga, Sindikat TOKG Hrvatske ne može rad u sektorima tekstila, obuće i kože smatrati dostojanstvenim radom s obzirom na gore navedeno, već o robovlasničkom radu gdje su radnici lišen bilo kakve slobode i nezavisnosti.
<strong>Sindikata TOKG Hrvatske pod dostojanstvenim radom podrazumijeva 40-satni radni tjedan, minimalni broj radnih sati u preraspodijeli i prekovremenom radu, isplata plaće bez kašnjenja ili na rate, te visina plaće koja će biti dostatna za normalni život i standard radnika i njihovoj obitelji.
Sindikat TOKG Hrvatske potpunosti podržava prijedlog povećanja minimalne plaće, kao i povećanje svih plaća, te svih aktivnosti koji idu u smjeru poboljšanja uvjeta rada i življenja radnika.
U potpunosti podržavamo inicijativu da se kod javljanja za poslove javne nabave uvede i kriterij poštivanja slobode sindikalnog organiziranja i praćenja kvalitete socijalnog dijaloga.
Nedopustivo je da poslove za državu rade poslodavci koji krše prava radnika i ne poštuju elementarne norme socijalnog dijaloga i sindikalnog organiziranja.

U ovome trenutku Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća uključujući minimalnu, smanjenje fleksibilnosti sustava rada uključujući i nestandardne oblike zapošljavanja i rada, treba više stalnih i sigurnih poslova, jačanje i omasovljenje sindikalnog pokreta i veću opredijeljenost za kolektivno pregovaranje, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.
Svi se slažemo kako je zahtjev za veće plaće opravdan, pravodoban i realan, kako je nužan za dobrobit svih radnika i građana, ali i za pravedan i održiv ekonomski rast. Ključno je pitanje danas kako taj zahtjev ostvariti. Jedno je sigurno: da bismo u tome uspjeli, nužni su solidarnost i zajedništvo svih radnika i sindikata! U ostvarivanju toga cilja moramo, i hoćemo, koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju – od pregovora za stolom, do akcija u tvornicama, tvrtkama i na ulicama, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.
Moramo se organizirati – sindikati trebaju više članova, i to aktivnih članova, jer nam poslodavci neće samo tako dati veće plaće. Radnici se moraju držati zajedno, i boriti za pošteni udio u profitu koji stvaraju. Moramo se organizirati na svim razinama, uključujući gransku, nacionalnu i europsku. Ne bi smjelo biti nikakve sumnje o postignućima za europske radnike koje je izborio sindikalni pokret. Samo radeći zajedno možemo se izboriti za Europsku uniju koja će voditi računa o potrebama radnih ljudi,
Neprihvatljive su tako velike razlike u plaćama zaposlenih u starim i novim članicama EU. Stoga tražimo pravednije plaće i poslodavci bi ih zajedno za zaposlenicima trebali ispregovarati, zaključila e Lynch. izjavila je konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch.
Na kraju skupa jednoglasno su donijeti zaključci da se kroz kolektivne pregovore s poslodavcima traži povećanja plaća, jer vjerujemo da za to postoje čvrsti argumenti.
Nadalje, traži se povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 40% na razinu od 50% prosječne plaće; Vrijeme je za promjenu gospodarske i socijalne politike u Hrvatskoj jer su se dosadašnje zasnivale na niskim plaćama i uštedama na radnicima, a pokazale su se pogrešnima budući su tako stečenu dobit poslodavci pretvarali u svoje zarade, a ne u investicije.
Jedino rast svih plaća donosi nova radna mjesta kroz povećanu potražnju i potrebu za radom, a to jamči povećano punjenje proračuna i mirovinskog sustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *