MTČ TVORNICA RUBLJA, MTČ d.d. i MTČ TVORNICA ČARAPA – slijede kazneni postupci protiv uprava i trgovačkih društava

Napokon je razobličena pozadina teze koja se dugi niz godina proteže po Međimurju, pa i lokalnom tisku, da naš Sindikat nedostatno surađuje s upravama društava MTČ d.d., MTČ tvornica rublja d.d. i MTČ tvornica čarapa d.d., sva iz Čakovca, te da takvo stanje ne pridonosi boljitku ovih društava.
Naime, slijedom naših kaznenih prijava, Općinski sud u Čakovcu izdao je 8. travnja 2011., za sada nepravomoćan, kazneni nalog protiv direktora društva te protiv trgovačkog društva MTČ tvornica čarapa d.d. iz Čakovca, zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 114. Kaznenog zakona, a u vezi s člankom 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Riječ je o načinu na koji su otkazani ugovori o radu sindikalnim povjerenicama i članicama radničkog vijeća Mirjani Srnec, Marini Špiranec, Mihaeli Pintarić, Ljubici Kocian i Danici Novak.
Ubrzo nakon toga, 15. travnja 2011., zamjenik općinske državne odvjetnice u ODO-u u Čakovcu podigao je optužnicu protiv direktora društava MTČ d.d. i MTČ tvornica rublja d.d. iz Čakovca, kao i protiv ovih dioničkih društava kao pravnih osoba, zbog kaznenih djela iz članka 292. stavka 2. u vezi sa stavkom 1. alinejom 4. i dr. Kaznenog zakona. Riječ je o kaznenom djelu zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.
Dakle, probleme ovih društava ne treba pripisivati sindikalnom djelovanju, već načinu na koji su poslovale uprave ovih društava i razlozima zbog kojih su njihovi nadzorni odbori tolerirali takvo postupanje.