MTČ TVORNICA ČARAPA d.d. ČAKOVEC – pravomoćno utvrđena nezakonitost otkaza radničkim i sindikalnim predstavnicama

Županijski sud u Varaždinu, Stalna služba u Čakovcu, utvrdio je 5. svibnja 2011. da su otkazi poslodavca MTČ tvornica čarapa d.d. Čakovec, koje je 30. srpnja 2010. dao članicama radničkog vijeća i sindikalnim povjerenicama, nezakoniti odnosno da je zakonita odluka prvostupanjskog suda koji je utvrdio da su odluke o otkazima ništetne.
Slijedom ove odluke poslodavac je dužan vratiti na rad Mihaelu Pintarić, Mirjanu Srnec, Danicu Novak, Ljubicu Kocijan i Marinu Špiranec, jer je sud našao i to da nisu ispunjeni uvjeti za sudski raskid ugovora o radu, što je poslodavac tražio svojom protutužbom. Protivno zahtjevu poslodavca, sud nalazi da je nastavak radnog odnosa moguć i da se tu ne radi samo o interesu poslodavca kao tuženika, već i o interesu radnica kao tužiteljica, odnosno da bi u slučaju sudskog raskida ugovora o radu bile besmislene odredbe članaka 118. i 149. Zakona o radu.
Radnice je u ovom postupku zastupao punomoćnik Domagoj Rebić, pravni savjetnik u Nezavisnim hrvatskim sindikatima.
Važno je uočiti da je od izricanja otkaza do pravomoćne presude u ovoj stvari prošlo 10 mjeseci. Nekada smo pravomoćne presude čekali po dvije do tri godine. Uočljiva je efikasnost suđenja na području županija Međimurske i Varaždinske.