Članovi Sindikata TOKG protiv zagađivanja Mrežnice i zraka u Dugoj Resi – potpora građanskoj inicijativi

Tijekom seminara održanog 15. i 16. lipnja 2011., okupljeni sindikalni povjerenici i članovi radničkih vijeća iz TOKG-a svojim su potpisima dali potporu aktivnostima Građanske inicijative iz Duge Rese za zaštitu zraka i rijeke Mrežnice.
Iz jučerašnje vijesti koju prenosi portal Radio Mrežnica, da bi prema procjeni gosp. Piršića moglo doći i do toga da se građane u Dugoj Resi proglasi paranoicima te da smetnje koje osjećaju brojni stanovnici zapravo dobiju psihosomatski karakter, razabiremo da im je potrebna i naša pomoć.
Naime, šteta nastaje i nizvodno od Pamučne industrije, odnosno kompleksa Grupe T7 VIS d.o.o. u Dugoj Resi. Trpe je također naši članovi, a to su radnici čiji proizvodi poprimaju čudne boje u rasponu od zelene do crvenkasto-smeđe, a trebali bi iz proizvodnog procesa izlaziti besprijekorno bijele boje. U proizvodima nalaze i čestice smeća, što sve govori da šteta koju radi T7 VIS ne završava na njezinom pragu, već se raznosi nizvodno Mrežnicom. To istovremeno govori da nema riječi o tome da bi stanovnici Duge Rese bili paranoici, koje treba pod svaku cijenu zaustaviti u njihovom zalaganju za čist zrak i rijeku Mrežnicu.
Očekujemo da nadležne inspekcije prošire svoj nadzor i na ta područja, a o saznanjima ćemo obavijestiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.
Izražavamo žaljenje da gradonačelnik Duge Rese nije bio prva osoba koja je stavila svoj potpis na peticiju, ali nas to i ne čudi. Kada smo ga prije nekoliko godina molili da nam pomogne okončati stečaj Pamučne industrije i zaštititi od šikaniranja našu sindikalnu povjerenicu Višnju Pavlić, kojemu ju je izlagao stečajni upravitelj Vlado Šojat, gradonačelnik nam nije odgovorio niti na jedan od četiri dopisa, niti je htio obaviti s nama makar petominutni telefonski razgovor.