Jačanje sindikata s ciljem poboljšanja plaća i uvjeta rada u sektorima proizvodnje odjeće i obuće

U sklopu projekta IndustriAll Global Union i IndustriAll Europen Trade Union 3. i 4.prosinca 2018. godine u Zagrebu je održan  seminar na temu: „Jačanje sindikata s ciljem poboljšanja plaća i uvjeta rada u sektorima proizvodnje odjeće i obuće“. Seminar je podijeljen u dva dana i posvećen određenim ciljnim skupinama. Prvog dana seminara bili su prisutni predsjednici tvorničkih sindikata i sindikalni povjerenici sindikalnih podružnica iz trgovačkih društava u kojima Sindikat TOKG Hrvatske ima organizirane članove.

Uvod u projekt s prikazom rezultata istraživanja i prijedlogom aktivnosti prezentirali su Jyrki Raina, vanjski stručni suradnik IndustriAll Europe i Anne-Marie Mureau, viša savjetnica, IndustriAll Global Union. Izradili su mapiranje  stanja u industriji odjeće i obuće, s osvrtom na prisutnost robnih marki/trgovaca u jugoistočnoj Europi, te posebnim naglaskom stanja i prisutnosti u Hrvatskoj.

 

Očekivani rezultati projekta su stvoriti jače sindikate, izgraditi strukturu za kolektivno pregovaranje na nacionalnoj razini, te otvoriti mogućnost potpisivanja granskog kolektivnog ugovora. Ostvarenje bolje interakcije s modnim brendovima, te interakciju između sindikata i vlade. Nužnost je stvoriti bolju sliku industrije kako bi se osigurala potrebna radna snaga. Osnovni preduvjet za sve navedeno je stvoriti put prema dostojanstvenoj plači od koje se može dostojanstveno živjeti.

Cilj prvog dana seminara je sindikalno organiziranje, te kolektivno pregovaranje. Posebni osvrt stavljen je na prekograničnu sindikalnu suradnju između Austrije, Slovenije i Hrvatske gdje su prisutne austrijske marke: Wollsdorf i Boxmark. U raspravi su sudjelovali predstavnici Sindikata Pro-Ge iz Austrije, Gerald Kreuzer, Slovenije, Anton Rozman, STUPIS, te Hrvatske Nenad Leček TOKG, kao i sindikalni povjerenici iz Boxmark Slovenije i Hrvatske.

Na kraju prvog dana dobivena je ukratko informacija o globalnim okvirima sporazume(GFA) i ACT-u („akcija-suradnja-transformacija“) te inicijative za postizanje dostojanstvenih plaća, te usvojen  preliminarni plan organiziranja..

 

Drugog dana uz predstavnike Sindikata TOKG Hrvatske u radu su sudjelovali i predstavnici HUP-a, Ana Falak, Ministarstva rada i mirovinskog sustava Ivana Tabak, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ante Rezo, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, prof.dr.sc. Dubravko Rogale i prof. dr. sc. Slavenka Petrak, Predstojnica Zavoda za odjevnu tehnologiju sveučilište u Zagrebu, viša stručna savjetnica za modu,tekstil i kožu, ispred  Agencije  za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Danijela Pustahija Musulin, te Mario Iveković, član globalne mreže i kampanje Clean Clothes Campaing (CCC).

Kroz cjelokupnu raspravu svih dionika dalo se zaključiti kako se svjetlija budućnost i rast tekstilne i obućarske industrije u Hrvatskoj, te povećanje konkurentnost mora temelji na inovacijama, novoj tehnologiji i visoko obrazovanoj radnoj snazi.

Potencijala za rast ima, no potrebno je promijeniti odnos prema ovoj industriji i poboljšati njezin imidž na svim poljima, zaključak je svih sudionika.

Predsjednik Sindikata TOKG Hrvatske, Nenad Leček, zahvalio se glavnom tajniku  IndustriAll Europe, Luc Triangle na održanoj radionici-seminaru  u Zagrebu  i svekolikoj potpori koja je ponuđena Sindikatu u postizanju dostojanstvenih plaća s višom produktivnosti kroz socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *