GORIČANKA NOVA d.o.o. – UPIT PREDSJEDNIKU VLADE ZAŠTO GORIČANKA MORA U STEČAJ

Sindikat TOKG danas se je obratio predsjedniku Vlade gosp. Zoranu Milanoviću, radi sljedećih činjenica o načinu na koji AUDIO upravlja društvom Goričanka Nova d.o.o. U temeljnom kapitalu toga društva AUDIO ima 100 postotni udio, tj. država je jedini osnivač tog društva. Radnicima u navedenom društvu nisu isplaćene plaće od ožujka ove godine, a vrlo je izgledno da ih neće dobiti prije studenoga 2012., u kojem razdoblju ne mogu računati niti na novčane naknade na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Naime, na ročištu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu 26. srpnja ove godine utvrđeno je da kod dužnika ne postoji stečajni razlog prezaduženost, već se radi tek o prijetećoj nesposobnosti za plaćanje. Međutim, s obzirom na ponašanje AUDIO-a i ostalih institucija, prijeteća insolventnost će najvjerojatnije prijeći u izvjesnu, jer je 11. srpnja blokiran žiro-račun dužnika. Tako će, vjerojatno u rujnu, Trgovački sud otvoriti stečajni postupak nad ovim društvom.
Program Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011. – 2015., među ostalim, sadrži i sljedeću tvrdnju:
„Vlada će posebnu pozornost posvetiti traženju rješenja za opstanak i očuvanje zaposlenosti u industrijama koje su u najtežem položaju poput tekstilne, kožarske i obućarske industrije.“
Na tragu ovog uvjerenja, držimo da je AUDIO, kao zastupnik države koja je u ovom slučaju poslodavac, trebao provesti restrukturiranje društva i s tim u vezi dati jasne upute upravi i skupštini društva te od Vlade zatražiti odgovarajuću odluku, a ne toleriranjem neisplata plaća provocirati radnike da sami predlože stečaj. Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu, na ročištu održanom 26. srpnja ove godine, izjavila je da joj nije jasno kako radnici mogu tako dugo izdržati bez plaća. Na ovu činjenicu idućeg dana na sastanku u AUDIO-u predstavnici te institucije samo su slijegali ramenima. Šuti i lokalna samouprava, pa su sve očitiji apetiti da se kupovinom u stečaju sretni dobitnik što jeftinije dokopa nekretnine na atraktivnoj lokaciji na kojoj je smještena tvornica.
Goričanka Nova d.o.o. mogla je biti restrukturirana izvan stečaja, jer ima dostatnu imovinu i nije bilo razloga da AUDIO provocira radnike da sami predlože stečaj. AUDIO nije dopuštao direktorici da proda dio imovine, koji bi joj prihod omogućio saniranje dugova prema državi i radnicima. Sada pak, nakon što su očajni radnici sami predložili stečaj, AUDIO tvrdi da će stečajni upravitelj „lijepo“ prodati imovinu, podmiriti tražbine stečajnih vjerovnika i još će ostati višak neraspoređene stečajne mase. Imovina društva procjenjuje se na oko 36 milijuna kuna. Nepodmirene tražbine dosižu oko 18 milijuna kuna, od toga glavnica duga prema radnicima iznosi oko četiri milijuna kuna, dug prema AUDIO-u za pozajmice iznosi oko 10 milijuna kuna (glavnica i kamate), dok je dug prema Poreznoj upravi oko dva milijuna kuna. Preostali dio do ukupno 18 milijuna kuna je ukupni iznos nepodmirenih tražbina dobavljača i ostalih vjerovnika.
Situacija dobiva dodatno gorak okus, nakon što je 27. srpnja ove godine AUDIO predložio da Sindikat TOKG nađe strateškog partnera Goričanki Novoj d.o.o. Sada, usred sezone godišnjih odmora? Zašto to nisu zatražili u siječnju ove godine? Dodatno, AUDIO očekuje da Sindikat TOKG vidi s gradom Velika Gorica koje su njihove namjere, jer da su navodno spremni kupiti dio nekretnina Goričanke Nove d.o.o. Zašto to ne odradi AUDIO?
Na sastanku u AUDIO-u 27. srpnja ove godine gosp. Volarević je izjavio da će odmah nakon tog sastanka hitno poslati dopis u Ministarstvu gospodarstva i zatražiti da imenuju novu Upravu u Goričanki Novoj d.o.o. To bi značilo da je za sve krivo to Ministarstvo, koje šest mjeseci nije imenovalo novu upravu. Sada će tražiti novu Upravu, tek nekoliko tjedana prije nego što će u rujnu Trgovački sud u Zagrebu otvoriti stečajni postupak?! Koga oni očekuju da se javi za direktora na mandat od četiri do pet tjedana, u tvrtki s blokiranim žiro-računom, u kojoj radnici nisu dobili plaće već pet mjeseci, a neće najmanje niti naredna tri mjeseca, sve dok stečajni upravitelj ne otvori stečajnom dužniku novi žiro-račun preko kojeg je moguće poslovati. Također, nitko nema ovlast u tom društvu ugovarati poslove za novu konfekcijsku sezonu jesen – zima, pa je pitanje što će radnici raditi nakon kraja kolovoza, kada isporuče kolekciju koju upravo završavaju.
Ako u AUDIO-u vjeruju da će Goričanku Novu d.o.o. u stečaju prodati za 36 milijuna kuna ili više od toga, te da će nakon podmirenja tražbina stečajnih vjerovnika AUDIO-u ili Goričanki Novoj d.o.o. ostati oko 18 milijuna kuna, onda je to utopija. Stečajni sud nema obvezu misliti na zaradu države i stečajnog dužnika, već isključivo na namirenje stečajnih vjerovnika, jer je stečaj generalna ovrha, a ne profitabilni projekt. Vrlo smo blizu scenarija u kojem će Goričanka Nova d.o.o. biti prodana u stečaju za iznos koji će biti dostatan da se namire tražbine radnika, dok će AUDIO, kao vjerovnik II. isplatnog reda, koji se nije hipotekarno osigurao, ostati bez ijedne kune. Ako je to bio cilj AUDIO-a, s obzirom na način na koji upravlja Goričankom Novom d.o.o., gotovo ništa mu ne stoji na putu!