Arhiva - 2013

Datum

July 19th

NA VIDIKU RJEŠENJE PROBLEMA BOROVA d.d.

Urodila je prozivka koju su sindikalni predstavnici uputili prema državi na konferenciji za tisak koja je održana 11.srpnja 2013. godine u Vukovaru ispred tvornice obuće BOROVO d.d.
Naime, nakon održane konferencije na kojoj je prozvana država za nebrigu za svoje vlasništvu, u utorak 16.srpnja 2013. godine u Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak na kojem su uz predstavnike sindikata koji djeluju u Borovu, predsjednika NHS-Krešimira Severa predsjednika SSSH-Mladena Novosela, te predsjednike granskih sindikata, sudjelovali ministar gospodarstva-IVAN VRDOLJAK, ministar rada i mirovinskog sustava-MIRANDO MRSIĆ, pomoćnik ministar financija-BRANKO ŠEGON, kao i predsjednik Nadzornog odbora Borovo d.d.- STJEPAN ČURAJ.

July 14th

Prenosimo-Glas Slavonije: Ne pošalje li država pozitivne signale, slijede prosvjedi u Borovu

Objavljeno 12. srpnja, 2013.

VUKOVAR - Stanje u Borovu d.d. Vukovar, od kada je 22. svibnja njezina Uprava podnijela prijedlog za otvaranje stečajne nagodbe, sve je lošije. Doduše, njegovih nešto manje od tisuću uposlenih svakim danom dolazi na radna mjesta, no posla je sve manje jer u nejasnim okolnostima za njegovu budućnost, mnogi dobavljači odbijaju isporučivati nove repromaterijale u uvjetima kada im i dospjela potraživanja nitko ne plaća, a tvrtkin stopostotni vlasnik, Republika Hrvatska, ne izjašnjava se što planira učiniti za nju. Strah za budućnost tvrtke duboko se uvukla u sve zaposlenike, i to je bio razlog da Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikat, Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, Savo Šmitran, regionalni povjerenik sindikata tekstila, obuće, kože i gume, Frano Kopić, regionalni povjerenik SSSH za OBŽ i VSŽ, te sindikalni povjerenici i predstavnici radnika u sustavu Borova d.d. jučer točno u podne pred ulazom u tvrtku sazovu konferenciju za novinare naslovljenu “Borovo - opstanak ili kraj“.

July 10th

UPUĆENO PISMO U MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

Sukladno zaključku sa seminara održanog u Malinskoj uputili smo pismo u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava-Upravi za rad i tržište rad, na ruke Načelnici sektora za rad i radno pravo INGI ŽIC.
U pismu smo zatražili mišljenje vezano na primjenu kolektivnog ugovora unutar trgovačkog društva samo na članove sindikata.
Naime, u pojedinim trgovačkim društvima imamo sklopljene Kolektivne ugovore u kojima je decidirano navedeno da se odredbe kolektivnog ugovora primjenjuju samo na članove sindikata ili one koji su to naknadno postali, ali praksa pokazuje nešto drugo.

July 1st

SEMINAR - IZMJENE ZAKONA O RADU

ODRŽAN SEMINAR ZA SINDIKALNE POVJERENIKE

Više od trideset pet sindikalnih povjerenika iz čitave Hrvatske sudjelovalo je na seminaru koji je održan os 28. do 30. lipnja 2013. u Malinskoj, u organizaciji Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske. Pravne savjetnice u Nezavisnim hrvatskim sindikatima Ana i Nataša, sindikalne povjerenike detaljno su upoznale sa izmjenama Zakona o radu koji je stupio na snagu krajem lipnja 2013., te o prijedlozima izmjena koje se predlažu u narednom periodu. Isto tako učesnici seminara raspravljali su, a na temelju dosadašnjih iskustava u praksi, o Zakonu o financijskom poslovanju i pred stečajnoj nagodbi, dobili potpunu informaciju o problemima u primjeni, te na što bi sindikalni povjerenici trebali obratiti pažnju prilikom pokretanja procesa pred stečajne nagodbe.

April 6th

Prenosimo - Večernji list: Piše: Biserka Ranogajec/VLM biserka.ranogajec@vecernji.net

ZAPOSLENICI TVORNICE TEKSTILA IZ VELIKOG TRGOVIŠĆA DUGO SU BILI BEZ PRIMANJA
Ove godine Škegrovi radnici dobili jednu plaću, najavili im bolje dane
Sindikalna povjerenica smatra kako je najteže razdoblje iza njih i da će od svibnja isplate teći uredno. Dugovanja prema državi su reprogramirana

February 3rd

Prenosimo - novi list.hr

NA MJESTU RIO-A GRADIT ĆE SE ŠOPING CENTAR SA STANOVIMA
Slučaj RIO: Homolka tvrdi da vlasnici neće proizvodnju, Butorac da će zadržati 50 radnika
Radnice se boje potpunog nestanka tekstilne industrije, ali suvlasnici Dean Butorac i Branko Pahor a priori to i poručuju: ostajemo u tekstilu, samo na drugoj lokaciji. Nekad se u RIO-u šivalo 1.200 odijela dnevno, a sad tek jedno do pet komada, kaže dizajner Karlo Homolka koji je suvlasnike prijavio USKOK-u

January 23rd

OBAVIJEST O NOVIM KONTAKT ADRESAMA

Poštovani,

Ovim putem Vas obavještavamo o novim e mail adresama i brojevima mobilnih telefona kojim se koriste djelatnici Sindikata TOKG Hrvatske.

Predsjednik Sindikata TOKG: NENAD LEČEK
e mail: nenad [dot] lecek [at] sindtokg [dot] hr
mob: 098 463 813

Potpredsjednica Sindikata TOKG: LJUBICA HOSNI
e mail: ljubica [dot] hosni [at] sindtokg [dot] hr
mob: 098 268 763

Regionalni koordinator Sindikata TOKG: SAVO ŠMITRAN
e mail : savo [dot] smitran [at] sindtokg [dot] hr
mob: 098 306 825

Kontakt se možete ostvariti i preko Ureda Sindikata na e mail adresi: info [at] sindtokg [dot] hr

S poštovanjem,