Arhiva - 2012

August 22nd

GORIČANKA NOVA d.o.o. – VLADA NEMA ODGOVOR ZAŠTO SU RADNICI BEZ PLAĆA A DRUŠTVO JE 100 POSTO DRŽAVNO

Slijedom našeg upita predsjedniku Vlade gosp. Zoranu Milanoviću zašto radnici kod poslodavca Goričanka Nova d.o.o., u čijem temeljnom kapitalu država (AUDIO) ima 100 postotni udio, nisu dobili plaće od ožujka ove godine, oglasio se je AUDIO krajnje neuvjerljivim odgovorom. Naime oni su navodno poduzeli i poduzimaju sve aktivnosti koje su im na raspolaganju kako bi se riješila problematika poslovanja tog društva a koje uključuju aktivnosti u vezi s pronalaženjem uprave društva kao i strateškog partnera za privatizaciju.

August 12th

NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O ZAŠTITI NA RADU – NEDOPUSTIVO ZADIRANJE U ZATEČENA ZAKONSKA PRAVA

Ministar Mrsić uputio je 3. kolovoza 2012. u javnu raspravu nedopustivo nekvalitetan nacrt prijedloga Zakona o zaštiti na radu. Javna rasprava nije pripremljena sukladno Zakonu o procjeni učinaka propisa (Narodne novine br. 90/11.) te Uredbi o provedbi postupka procjene učinaka propisa (Narodne novine br. 66/12.). Ignoriran je i dokument Ministarstva rada i mirovinskog sustava pod naslovom „Metodološki postupak procjene učinaka propisa na području zaštite na radu“, čiju je izradu financirala Europska unija u sklopu Twinning projekta o zašiti na radu (IPA 2007.).

July 31st

GORIČANKA NOVA d.o.o. – UPIT PREDSJEDNIKU VLADE ZAŠTO GORIČANKA MORA U STEČAJ

Sindikat TOKG danas se je obratio predsjedniku Vlade gosp. Zoranu Milanoviću, radi sljedećih činjenica o načinu na koji AUDIO upravlja društvom Goričanka Nova d.o.o. U temeljnom kapitalu toga društva AUDIO ima 100 postotni udio, tj. država je jedini osnivač tog društva. Radnicima u navedenom društvu nisu isplaćene plaće od ožujka ove godine, a vrlo je izgledno da ih neće dobiti prije studenoga 2012., u kojem razdoblju ne mogu računati niti na novčane naknade na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Naime, na ročištu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu 26.

July 20th

Otkrivena sramotna poslodavačka praksa uskrate radnicima dijela neto plaća

Tijekom ovog tjedna saznali smo da u mjestima Đakovo i Vratišinec posluju poslodavci iz sektora tekstilne industrije, koji svojim radnicima tek prividno isplaćuju plaće na zakonit način. Naime, isplate koje obavljaju obuhvaćaju sve obveze na plaću i iz plaće (doprinosi i dr.) i iznosi bruto plaća nisu niži od zakonom propisanog iznosa minimalne bruto plaće, tako da isplate izgledaju zakonito.

July 2nd

GALEB d.d. OMIŠ – Čestitamo na osebujnom načinu nošenja s krizom

Poslovni dnevnik od 29./30. lipnja 2012. na 5. stranici donosi vijest o važnosti tehnologija i zaposlenika u krizi. Tržišni uvjeti više nisu glavni vanjski čimbenici koji utječu na uspješnost, odnosno konkurentnost kompanija. Istraživanje IBM CEO Study, u kojem su sudjelovali i pet hrvatskih menadžera, pokazalo je da su za uspjeh kompanije presudni tehnologija i inovativni i sposobni radnici. Među primjerima dobre prakse iz Hrvatske naveden je Galeb d.d. Omiš i osebujan način na koji se nose s krizom.

Lipanj 4th

GORIČANKA NOVA d.o.o. – Čeka li AUDIO da radnici sami predlože stečaj?

Mjesecima bez plaće, radnici Goričanke Nove d.o.o., čiji je jedini osnivač Hrvatski fond za privatizaciju (sada AUDIO), odlučili su prošlog tjedna podnijeti u srijedu prijedlog Trgovačkom sudu za otvaranje stečajnog postupka, ako im do tada AUDIO ne odobri pozajmicu, koju mole već mjesec dana. Smatraju da se njihov vlasnik ponaša neodgovorno i da daljnje čekanje prerasta u čekanje Godoa.

SLOGA IMK d.d. Požega – Dokaz o nedopustivo nekoordiniranom djelovanju resora Vlade Republike Hrvatske

Rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku – Stalne službe u Slavonskom brodu broj St-206/2012-8 od 1. lipnja 2012. otvoren je stečajni postupak nad dužnikom Sloga IMK d.d. Požega. Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijela je direktorica društva gđa Dijana Ferković sredinom svibnja 2012. Time je realizirala odluku Nadzornog odbora društva, prema kojoj je morala predložiti stečajni postupak, jer u društvu postoji prezaduženost kao stečajni razlog. Tu je odluku od Nadzornog odbora zatražio AUDIO na sastanku 6. travnja 2012.

Svibanj 31st

Fleksigurnost se pretvara u fleksploataciju

Zaključcima seminara u Mariji Bistrici, koji je 30. i 31. svibnja ove godine okupio sindikalne stručnjake iz 10 europskih država, ukazano je na prijelaz s modela fleksibilnosti na potpuno otvorenu fleksploataciju u sektorima proizvodnje odjeće i tekstila u europskim zemljama.

Svibanj 16th

NAJAVLJUJEMO: Međunarodni seminar o jačanju socijalnog dijaloga u TOKG sektorima u Europi

U hotelu Kaj u Mariji Bistrici 30. i 31. svibnja 2012.održat će se međunarodni sindikalni seminar o jačanju sektorskog socijalnog dijaloga u TOKG sektorima u Europi. Seminar će okupiti sudionike iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Danske, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Španjolske te Švicarske.
Glavni organizatori seminara su European Centre for Workers' Questions iz Königswintera, belgijski granski sindikat ACV-CSC Metea iz Brisela te udruga Recht & Plicht iz Genta, dok je Sindikat TOKG izvršni organizator u Hrvatskoj.

Svibanj 14th

Uznemiravanje radnica u VIS K&G d.o.o. Varaždin

Iz teksta pod naslovom „Bahati tajkun napao radnice“ od 11. svibnja 2012., objavljenom u listu „24 News“ saznali smo za postupke, odnosno radnje Davora Patafte, kao i za propuste uprave društva VIS K&G d.o.o., koji su se u trgovačkom društvu VIS K&G d.o.o. dogodili 8. svibnja 2012.