Arhiva - 2009

December 16th

Otpremnine radnicima INKOP obuće d.o.o.

Predsjednica Sindikata TOKG, prof. dr. sc. Svjetlana Šokčević, zamjenik predsjednice Josip Zidanić i regionalni koordinator Željko Šegina održali su 15. prosinca 2009. u Zaboku konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o posljednjim događajima u tvrtci INKOP obuća d.o.o. Naime, poslodavac je otkazujući radni odnos radnicima, donio odluku i o obračunu i isplati otpremnine prema kojima, suprotno zakonskim propisima, otpremninu radnicima namjerava isplatiti u četiri rate, pa je u tom smislu odredio i rok dospjelosti.

December 4th

Dramatičan gubitak radnih mjesta u tekstilnoj i obućarskoj industriji

U prvih osam mjeseci 2009. u Hrvatskoj je izgubljeno 3.900 radnih mjesta u proizvodnji tekstila, odjeće, obuće i kože.
Zaključno s listopadom 2009. taj se je broj povećao na 4.498 otpuštenih radnika.
U listopadu 2009. u ovim sektorima rade 3.632 žene manje nego na kraju 2008. ili 12 posto manje od ukupnog broja zaposlenih žena na kraju 2008.

November 20th

Očekujemo da MINGORP uz iznos državne potpore objavi i broj zaposlenih

Danas je Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske dostavio Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva zahtjev da hitno objavi broj zaposlenih kod svakog poslodavca koji je dobitnik državne potpore prema javnom natječaju za program potpora za održanje konkurentnosti tekstilne industrije, industrije kože i proizvoda od kože za 2009.

November 5th

ODGOĐENO DONOŠENJE ODLUKE O OTVARANJU STEČAJA NAD MTČ d.d. Čakovec

U Trgovačkom sudu u Varaždinu, u prethodnom postupku radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom MTČ d.d. Čakovec, a na zahtjev radnika – predlagatelja nije donesena odluka o otvaranju stečajnog postupka. Naime, predlagatelji i nadalje ostaju kod prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, ali su suglasni da se dužniku dade rok od trideset dana u kojem bi se trebale isplatiti plaće za rujan i listopad mjesec 2009. godine.

November 4th

O slučaju Varteks ili tko je sljedeći na redu

U ovo vrijeme prije dvije godine, u predizbornom ozračju, Vlada Republike Hrvatske usvojila je stratešku studiju o razvoju industrija tekstila i odjeće u Republici Hrvatskoj. Od 3. studenoga, nakon blokade i deblokade žiro-računa Varteksa d.d. Varaždin, suočeni smo s pitanjima mnogih, koja pokazuju da je malo tko u Hrvatskoj uopće pročitao ovaj dokument. Među ostalim, neki se čude zašto se je gradonačelnik Varaždina gosp. Čehok zatekao na konferenciji za medije, koju je organizirao Varteks d.d. Varaždin.

November 3rd

Prijedlog za ocjenu ustavnosti čl. 15. Zakona o zaštiti na radu

Sindikat je prošloga tjedna Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti članka 15. Zakona o zaštiti na radu. Odredbom članka 15. Zakona o zaštiti na radu koja je bila na snazi zaključno do 8. srpnja 2009., tj.

POLICIJA UŠLA U TVORNICU SLOGA OBUĆA KOPRIVNICA

Naši članovi koji rade u tvornici Sloga obuća d.o.o. Koprivnica dojavljuju nam od jučer da je policija ušla u ovu tvornicu, slijedom kaznenih prijava koje smo protiv menadžmenta i ostalih odgovornih osoba podnijeli u prošla dva mjeseca.
Istodobno nam javljaju da rastu pritisci i prijetnje usmjerene protiv sindikalnog povjerenika Željka Lalića. One su takve da mu dobronamjerni prijatelji i kolege sugeriraju da, radi osobne sigurnosti, na neko vrijeme napusti Koprivnicu.

November 2nd

Prihvaćen prijedlog radnika za pokretanje stečajnog postupka u Zelinki d.d.

Radnici ovog trgovačkog društva, osobito oni iz Svetog Ivana Zelina iskazali su nevjerojatno strpljenje i povjerenje svojoj Upravi. Naime, od svibnja ove godine do danas nisu primili plaću, no unatoč tome strpljivo su radili vjerujući obećanjima svoje slatkorječive direktorice.
Na žalost, sva ta obećanja pokazala su se lažna, jer ugovor o prodaji pogona u Križevcima kojim bi se osigurala financijska sredstva za podmirenje zaostalih plaća i troškova prijevoza na posao i s posla do danas nije realiziran, unatoč konstantnom uvjeravanju direktorice kako novci samo što nisu stigli.

October 23rd

PODRAVKA, PEVEC, ZAGRABAČKI HOLDING – TREBAJU LI NAM TAKVI UZORI

U posebnom izdanju Lidera od 25. rujna te Business.hr-a od 12. listopada ove godine na listama najboljih hrvatskih tvrtki, odnosno stvaratelja nove vrijednosti u 2008. nalaze se Pevec i Podravka. K tome, Podravka je prije nepunih mjesec dana dobila i nagradu Zlatna dionica. Na istim listama je i Zagrebački holding. Ne tako davno morali smo se diviti i razvojnom modelu tvrtke SMS iz Splita. Sve su to uzori kojima bismo se vjerojatno trebali diviti, ili čije bismo modele poslovnog uspjeha trebali i sami primijeniti. Upravo suprotno, od ovih nas dobitnika danomice boli glava!