Arhiva - 2008

Datum
Tip sadržaja

December 25th

Nejasni kriteriji Ministarstva pri dodjeli poticaja

Po kojim je kriterijima Ministarstvo gospodarstva, rad i poduzetništva dodijelilo poticajna sredstva poduzećina u djelatnosti tekstila i obuće bila je teme konferencije za novinare održane u Sindikatu tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske 23. prosinca 2008. godine. Kao što je poznato, javni natječaj je završen a podaci o tome koja su poduzeća dobila poticajna sredstva nalaze se na internet stranici Ministarstva.

November 28th

BRISATI VARTEKS SA „CRNE LISTE“

Prijava Varteksa, koja je stigla u Sindikat TOKG iz Varteksovog pogona za proizvodnju tkanina, u kojoj je navedeno da poslodavac ne poštuje Osnovni kolektivni ugovor, odnosno da se ne poštuju odredbe oko dodataka na plaću, naknade troškova prijevoza, otkaznih rokova, te pojavljivanje Varteksa na sindikalnoj „crnoj listi“ bili su razlog za zajedničkom izvanrednom sjednicom Radničkog vijeća Varteks Tivar i sindikalnog povjereništva sindikalne podružnice Sindikata TOKG u navedenom Varteksovom pogonu.

November 17th

Nova knjiga o problemima u industriji tekstila i odjeće

Iz tiska je upravo izašla knjiga Ekonomski aspekti razvitka industrije tekstila i odjeće u Republici Hrvatskoj. Autori ovog djela su stručnjaci Ekonomskog instituta Zagreb: dr. sc. Ivan-Damir Anić, dr. sc. Goran Buturac, dr. sc. Željko Lovrinčević, dr. sc. Davor Mikulić, dr. sc. Mustafa Nušinović, dr. sc. Edo Rajh i dr. sc. Ivan Teodorović te dr. sc. Mirjana Gambiroža-Jukić iz Hrvatske gospodarske komore.
Iz predgovora ravnateljice Ekonomskog instituta dr. sc. Sandre Švaljek izdvajamo:

November 13th

Održana cjelodnevna radionica u Stubičkim Toplicama

Pod vodstvom stručnjaka iz tvrtke SMDS Consulting, 10. studenoga 2008. godine u Stubičkim Toplicama održana je cjelodnevna radionica na kojoj su sudjelovali članovi Upravnog i Financijskog odbora, predsjednica Statutarne komisije, sindikalni povjerenici, te regionalni koordinatori.

November 4th

Kada poslodavac može uvesti video nadzor?

Zbog učestalih upita naših članova u vezi s postavljanjem videonadzora u radnim prostorijama i ostalim prostorima pod nadzorom poslodavca, upozoravamo da je prema zatečenoj sudskoj praksi zabranjeno uvođenje videonadzora, ako se poslodavac o tome nije prethodno savjetovao s radničkim vijećem ili sindikalnim povjerenikom s ovlastima radničkog vijeća.

U ovakvim slučajevima poslodavci su izgubili sporove i sud je naredio uklanjanje spornih kamera.

October 29th

Održan sastanak sindikalnih povjerenika Regije 1.

Na temelju odluke Glavnog odbora Sindikata TOKG Hrvatske, 23. listopada 2008. godine u Županijskom povjereništvu SSSH u Čakovcu s početkom u 12,30 sati, održan je sastanak sindikalnih povjerenika REGIJE 1 (Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija). Sastanak, koji je sazvala predsjednica Sindikata TOKG, Svjetlana Šokčević, sadržavao je dvije točke dnevnog reda: Informacija o odluci Vijeća SSSH o suspenziji upravljačkih prava našim predstavnicima u tijelima SSSH, te informacija o raspisivanju javnog natječaja resornog ministarstva za program potpora TOKG industriji.

Pripremamo «crnu listu» poslodavaca

ZAGREB - Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske idućeg će tjedna uputiti Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva »crnu listu« poslodavaca koji krše radnička i ljudska prava, kako takvi poslodavci ne bi dobili državnu potporu za ovu godinu, najavljeno je u utorak, 28. listopada na konferenciji za novinare.

October 24th

Otvoren stečajni postupak nad trgovačkim društvom MODEKS d.d.

Trgovački sud u Varaždinu je 16. listopada 2008. godine otvorio stečajni postupak nad dužnikom, trgovačkm društvom MODEKS d.d. iz Murskog Središća. Za stečajnog upravitelja sud je imenovao Stanka Makara, dipl. oec. iz Ludbrega.
Prijedlog za otvaranja stečajnog postupka potpisao je Predsjednik uprave Društva, Zlatko Božić, u kojem je naveo da je Društvo nesposobno za plaćanje od srpnja mjeseca 2008. godine, te da je prezaduženo, odnosno da su obveze veće od imovine Društva, a što je potkrijepio popisom stanja i potraživanja zaključno sa 31. kolovozom 2008. godine.

October 23rd

U Varaždinu održan sastanak radne grupe za izradu normi

Prema odluci Glavnog odbora Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske, 20. listopada 2008. u Varaždinu je održan sastanak radne grupe za izradu normi. Dogovoreno je da se napravi ogledni primjerak anketnog upitnika kojim bi se snimilo stanje u 37 poduzeća, a na temelju čega bi Upravnom i Glavnom odboru bili predložili određeni prijedlozi.
Ove upitnike treba popuniti do 15. studenoga i poslati odgovornim osobama (Ljubica Hosni, Gordana Mihoci, Ružica Borković, Krešimir Štefek, Josip Zidanić).